ny2-terror-forhånds-fredag - Breiviks uvillige vitner til retten

Vitnelisten til Anders Behring Breivik er blitt kalt «et freak show». Fredag kommer de første vitnene fra forsvarets stadig tynnere liste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få vitnelister har vært gjenstand for mer bråk og opphissede følelser enn forsvarets vitner i terrorsaken. Med navnene som først var inne i bildet, som mulla Krekar, Arfan Bhatti, Stein Lillevolden, Mohyeldeen Mohammad og Hanne Nabintu Herland ble Breivik og forsvarerne beskyldt for å gjøre rettssalen til et sirkus.

Først ut var mangeårig aktivist fra Blitz-miljøet i Oslo, Stein Lillevolden, som i en kronikk i Aftenposten 12. april varslet at han ville nekte å vitne i saken. «Jeg nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i gjerningsmannens bisarre vrangforestillinger», raste Lillevolden i kronikken.

Religionsviter og forfatter Hanne Nabintu Herland valgte samme strategi som Lillevolden 21. mai.

«Jeg nekter uansett å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt «medieappell» i forsøket på å gi drapsmannen sympati», skrev hun i en kronikk i samme avis.

Mulla Krekar meddelte også retten torsdag at han vil nekte å vitne. Han skulle etter den opprinnelige planen vitne mandag.

Til NTB sier Aarebrot at han nå er innstilt på å vitne og at han ikke vil vise det han mener er ringeakt for Oslo tingrett ved å nekte å stille, slik Herland og Lillevolden har gjort.

Aarebrot er første vitne ut fredag, etter at forsvaret har frafalt vitnet Lars Østby fra Statistisk sentralbyrå. Aarebrot har tidligere gjennomført en medieundersøkelse som viser at de fleste journalister stemmer Ap, SV, Venstre eller Rødt, og vil bli bedt om å redegjøre for denne undersøkelsen i retten.

I tillegg skal terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt, som har forsket på islamsk, militant terrorisme, samt filosof, forsker og samfunnsdebattant Lars Gule, ekspert på islamsk politisk samfunn og det flerkulturelle samfunn, vitne.

Breiviks forsvarer sier hovedformålet med alle vitnene de har stevnet, er å vise at Breivik kan være tilregnelig.

– Vi har hentet inn fagvitner på historie, ideologi, religion, politikk og terrorisme for å få vite mer om hvordan mennesker som utfører terror tenker, og for å få satt det inn i et litt annet perspektiv enn det rent medisinske, sier Lippestad til NTB. (©NTB)