a_BIEBER_680 (Foto: TV 2)
a_BIEBER_680 (Foto: TV 2)

Politiet legger seg flate etter Bieber-kaos

– Vi undervurderte at det kom så mange, og det legger vi oss flate for. Det kommer aldri til å bli en slik konsert igjen, sier politiet dagen derpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag og dagen før var det «Bieber-fever» i Oslo. Minst 25.000 elleville ungjenter skapte fullstendig kaos i hovedstaden.

Les også: Politiet vil avvikle Bieber-konsert så fort som mulig

Onsdag og dagen før var det «Bieber-fever» i Oslo. Minst 25.000 elleville ungjenter skapte fullstendig kaos i hovedstaden.

– Informasjonen om arrangementet har ikke vært detaljert nok, slik vi ser det. I hvert fall ikke det vi på operasjonssentralen har hatt å forholde oss til, sa operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt til tv2.no ved 20-tiden onsdag kveld.

Da var det om lag en time til Bieber gikk på scenen utenfor Operataket. Men allerede klokken ni om morgenen hadde 2-3000 fans samlet seg der å sikre seg best mulig utsikt til idolet sitt.

– Jeg ønsker ikke å fordele skyld i kveld, men politiet kunne vært mer orientert, sa Jøkling.

Tar selvkritikk

Les også: Byrådsleder krever full Bieber-oppvask

Torsdag tar stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politidistrikt selvkritikk. Det var her politiets forberedelser ble planlagt.

– Vi visste om arrangementet i god tid. Faktisk har vi visst i flere uker at dette skulle være i Oslo og at det skulle være hemmelig. Men så ble det jo så mye større enn alle kunne forutsi, sier Støren til tv2.no.

– Vi hadde gode samtaler med arrangøren underveis, det er ikke der det ligger. Men vi undervurderte at det kom så mange, og det legger vi oss flate for. Det kommer aldri til å bli en slik konsert igjen. Vi er enige om at Operataket ikke er et ideelt sted for et slikt arrangement, men det ville blitt det samme kaoset i sentrum uansett hvor han hadde spilt, sier Støren.

– Han burde ikke kommet, det burde ikke vært et slikt arrangement, legger han til.

Det var Universal Music Norway som sto som arrangør av gratiskonserten, mens hotellkongen Petter Stordalen skal ha finansiert Norgesbesøket.

– Vi skal være glad ingen ble skadd

Plateselskapet får pepper fra byrådslederen i Oslo.

– Det er alltid arrangøren av denne typen arrangementer som må ta ansvaret for sikkerheten til publikum. Der sviktet det helt åpenbart. Kommunen kommer til å starte en evaluering av hvordan dette ble planlagt, sier byrådsleder Stian Berger Røssland til TV 2.

For han tror det var planleggingen som sviktet.

– Det var til tider ute av kontroll. Det var titusenvis av ungdommer og barn der og jeg tror vi skal alle være glade i dag for at det ble ganske få skader tross alt, sier byrådsleder.

Turte ikke avlyse

Politiet vurderte fortløpende om de skulle avlyse konserten. Men det turte de ikke, fordi de frykter at det ville føre til et større sikkerhetsproblem for ungdommene.

– Det ville blitt et enda større hysteri om vi avlyste. Hva tror du ville skjedd med 25.000 personer som hadde blitt så til de grader skuffet? Vi diskuterte dette fortløpende med arrangøren og Pro Sec (sikkerhetsselskapet red.anm.), og bestemte at konserten skulle gå, sier Stølen.

Les også:Justin Bieber avlyser pressekonferanse

Torsdag gikk han på scenen før Justin Bieber sang, for å roe ned fansen. Stølen reagerer på utsagn om at situasjonen skal ha vært ute av kontroll.

– Hvem skal ha kontroll på dette, da? Jenter i denne alderen som skal se sitt store idol – ingen får kontakt med dem! «Ute av kontroll» er et sterkt begrep. Ingen ble påkjørt, ingen ble alvorlig skadd, understreker stasjonssjefen.

– Bør bo i Asker neste gang

Overslag over hvor mange som ble skadd varierer, men politiet opererer med 49 personer som fikk lettere skader hvorav én fikk et brudd i håndleddet. Kåre Stølen understreker at kaoset tross alt ikke endte i noen alvorlige hendelser, som de fryktet.

GIKK PÅ SCENEN: Kåre Stølen i oslopolitiet gikk på scenene og
  ba de elleville ungjentene ta det rolig, og uttrykte bekymring for Justin
  Bieber-fansen. (Foto: TV 2)
GIKK PÅ SCENEN: Kåre Stølen i oslopolitiet gikk på scenene og ba de elleville ungjentene ta det rolig, og uttrykte bekymring for Justin Bieber-fansen. (Foto: TV 2)

– Disse jentene er i transe. Hva mamma og pappa sier går ikke inn, heller ikke hva vi i politiet sier. Men det var minimalt med skade. Hele tiden var liv og helse i fokus, sier Stølen.

Justin Bieber ankom Oslo tirsdag ettermiddag. Lenge trodde jentene at han skulle overnatte på Grand Hotell i Oslo sentrum, og beleiret seg foran hotellinngangen. Etter hvert ble det klart at han skulle bo på Petter Stordalens hotell Royal Christiania Hotel ved Oslo Sentralstasjon.

Det var kaotiske tilstander utenfor begge hotellene.

– Hva som bør gjøres annerledes neste gang han kommer, er et godt spørsmål. Kanskje skal han ikke bo i Oslo. Kanskje skal han heller bo i Asker. Men det blir nok lignende neste gang også, for dette er en utfordrende gruppe fans, sier Stølen.

Les også: Justin Bieber innfridde i Oslo – Se bildene!