ny7-vektere-mekling-F - Fortsatt usikkert om det blir vekterstreik

Fem timer på overtid satt fortsatt partene hos Riksmekleren for å forsøke å avverge en vekterstreik. Lange køer, forsinkelser og kansellerte fly blir resultatet ved flere flyplasser dersom partene ikke blir enige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte i G4S Aviation og Securitas Transport Aviation Security forberedte seg på å bli tatt ut i streik fra fredag klokken 6 dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom NHO Service på den ene siden og YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund på den andre.

Torsdag kveld gjorde mekler Dag Nafstad det klart at meklingen var krevende.

– Det gjør det ekstra krevende at det er to arbeidstakerorganisasjoner med stor avstand mellom seg i krav og forventninger. Det er usikkert om det er mulig å komme fram til en løsning, men vi jobber for å klare det. Dette er seriøse parter, som er interessert i å komme fram til en løsning, sa Nafstad i 21-tiden.

En eventuell streik vil få store konsekvenser for en rekke flyplasser, blant annet Flesland i Bergen, Sola i Stavanger, Værnes i Trondheim og Langnes i Tromsø. Hele luftfarten vil i praksis bli rammet.

– Det er klart at det påvirker meklingen når konsekvensene av en streik blir så merkbare. Det er snakk om å måtte stenge Gardermoen helt i løpet av noen dager med streik. Det er en stor samfunnsmessig konsekvens som vi må ha i bakhodet under meklingen, sa Nafstad til NTB torsdag.

Parat krever 1.350 kroner mer i måneden til flyplassvekterne. I tillegg krever organisasjonen at flere får fulltidsjobb.

Grunnlønna for en heltidsansatt vekter med ti års ansiennitet er 290.000 kroner, ifølge Larsen. Han sier at også minstelønnssatsene må økes betraktelig i dette oppgjøret.

– Andre lavlønnsbransjer har fått betydelige økninger i årets forhandlinger med NHO. Vi vil ikke være fornøyd med noe mindre, sier Larsen.

Bygningsarbeiderne og mange transportarbeidere vil ikke komme seg på jobb, siden de må gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn på arbeidsområdet. (©NTB)