ny7-vektere-mekling-F - Fortsatt usikkert om det blir vekterstreik

Fem timer på overtid satt fortsatt partene hos Riksmekleren for å forsøke å avverge en vekterstreik. Lange køer, forsinkelser og kansellerte fly blir resultatet ved flere flyplasser dersom partene ikke blir enige.

Ansatte i G4S Aviation og Securitas Transport Aviation Security forberedte seg på å bli tatt ut i streik fra fredag klokken 6 dersom det ikke oppnås enighet i meklingen mellom NHO Service på den ene siden og YS-forbundet Parat og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund på den andre.

Torsdag kveld gjorde mekler Dag Nafstad det klart at meklingen var krevende.

– Det gjør det ekstra krevende at det er to arbeidstakerorganisasjoner med stor avstand mellom seg i krav og forventninger. Det er usikkert om det er mulig å komme fram til en løsning, men vi jobber for å klare det. Dette er seriøse parter, som er interessert i å komme fram til en løsning, sa Nafstad i 21-tiden.

En eventuell streik vil få store konsekvenser for en rekke flyplasser, blant annet Flesland i Bergen, Sola i Stavanger, Værnes i Trondheim og Langnes i Tromsø. Hele luftfarten vil i praksis bli rammet.

– Det er klart at det påvirker meklingen når konsekvensene av en streik blir så merkbare. Det er snakk om å måtte stenge Gardermoen helt i løpet av noen dager med streik. Det er en stor samfunnsmessig konsekvens som vi må ha i bakhodet under meklingen, sa Nafstad til NTB torsdag.

Parat krever 1.350 kroner mer i måneden til flyplassvekterne. I tillegg krever organisasjonen at flere får fulltidsjobb.

Grunnlønna for en heltidsansatt vekter med ti års ansiennitet er 290.000 kroner, ifølge Larsen. Han sier at også minstelønnssatsene må økes betraktelig i dette oppgjøret.

– Andre lavlønnsbransjer har fått betydelige økninger i årets forhandlinger med NHO. Vi vil ikke være fornøyd med noe mindre, sier Larsen.

Bygningsarbeiderne og mange transportarbeidere vil ikke komme seg på jobb, siden de må gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn på arbeidsområdet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2