terror-hoved1-F - Avhørerne forbløffet over Breiviks endringer

Anders Behring Breivik endret markant måten han framstilte seg selv og terrornettverket sitt på etter at han ble erklært utilregnelig, ifølge de som har avhørt ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For oss som fulgte med fra bakrommet var det så tydelig en annen person vi så, og han hadde en veldig forandret måte å formidle seg på om Knights Templar, sa avhørsekspert i Oslo politidistrikt, Geir Egil Løken, i retten torsdag.

Breivik strippet framstillingen av seg selv og det angivelige terrornettverket for all verbal staffasje og alle oppblåste adjektiver. Fra å være et bestående europeisk nettverk av snaut hundre «ekstremt begavede» individer, besto tempelridderne i henhold til hans nye forklaringer, av ham selv og fire andre personer, pluss to hemmelige celler i Norge og var en organisasjon under etablering.

Den tydeligste endringen kom i starten av mars, to uker etter at det andre teamet med rettspsykiatere hadde startet sine samtaler med ham, forklarte Løken.

– Slik vi ser det, har det vært klare endringer underveis i avhørene, men de klareste endringene opplevde vi i avhør i starten av mars i år. Vi som fulgte med på bakrommet reagerte alle med forundring over hva som skjedde, sa han.

Løken underbygger i stor grad det Breivik selv har påpekt – at han i løpet av de første månedene i varetekt var fullstendig isolert og derfor ikke hadde noen formening om hvordan han ble oppfattet av omverdenen. Da han skjønte at «den pompøse framstillingen» ikke hadde fungert slik han ønsket, endret han tilnærming.

Manifestet, som han tidligere hadde beskrevet som selve hovedoperasjonen, ble redusert til et middel for å selge inn terrornettverket. Vurderingen av hans egen mentale kapasitet hadde falt fra svært intelligent til gjennomsnittlig.

– Vi mener likevel at kjernen i det han har forklart ligger fast. Han har møtt en serber og vært på stiftelsesmøtet i London som sendemann for serberen, han er én av to som skulle skrive kompendiet og utarbeide prinsippene for Knights Templar, sa Løken.

– Han kan sånn sett ha blitt påvirket i løpet av de fem-seks samtalene med psykiaterne i denne perioden, sa Løken.

Vesentlige momenter for den psykiatriske vurderingen av Breivik er hans virkelighetsforståelse og vurderinger av seg selv, sine evner og storhet. Endringene i framstillingene hans kan ses som bevisste tilpasninger for å lure seg til en erklæring som strafferettslig tilregnelig.

Løken bekreftet imidlertid at Breivik også i avhør hadde framholdt at det var framstillingene de første månedene som var feilaktig, underforstått fra Breiviks side at den første erklæringen har skjedd på feil grunnlag. Han hadde en oppfatning av at Breivik ikke hadde ventet å bli erklært psykotisk.

– Min oppfatning er at den personen dere har møtt her i retten, er den samme personen jeg ble kjent med i avhørsrommet, sa Løken. (©NTB)