ny2-syria-fredsplan-F - Splittelse blant opprørerne i Syria

Det er på tide å skrinlegge våpenhvilen i Syria og fortsette krigen, mener landets viktigste opprørsleder. Men opprørerne er splittet og uenige om hvem som har myndighet til å lede kampen mot regimet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for gruppen som kaller seg Den frie syriske hær, Riyad Asaad, oppfordrer spesialutsending Kofi Annan til formelt å kunngjøre at fredsplanen hans har mislyktes.

– Vi vil at Kofi Annan skal erklære at planen har slått feil, slik at vi kan gjenoppta militæroperasjoner mot regimet, sa Asaad torsdag.

Men Assad befinner seg i eksil i Tyrkia, og flere av opprørerne som kjemper i Syria, mener det er de som bør ha siste ord når den videre strategien legges.

– Enhver som ønsker å uttale seg i Den frie syriske hærens navn, bør gjøre det fra slagmarken, sier Kassem Saadeddine.

Han er talsmann for Den frie syriske hæren, og i motsetning til Asaad befinner han seg i hjemlandet.

Torsdag oppfordret han igjen partene til å rette seg etter Annans plan. Samtidig advarte han mot konsekvensene hvis konflikten fortsetter.

– Massakrer som den som fant sted forrige helg, vil kunne føre Syria inn i en katastrofal borgerkrig, sa Ban.

Over hundre mennesker ble drept i byen Houla forrige helg. Vitner på stedet har fortalt FN-observatørene i landet at militsmedlemmer som støtter regimet, sto bak mange av drapene.

Regjeringen i Syria hevder på sin side at det var motstandere av regimet som sto bak massakren.

– Ofrene for massakren i forrige uke var familier som nektet å ta avstand fra regjeringen og som var i konflikt med de væpnede gruppene, hevder Qassam Jamal Suleiman, som leder en regjeringsoppnevnt granskingskommisjon.

Men hvis volden fortsetter å øke og splittelsen innad i FNs sikkerhetsråd vedvarer slik at det blir umulig å få vedtatt nye tiltak mot Syria, kan det bli nødvendig å ta skritt som ikke er forankret i FN, advarte Rice onsdag.

– Medlemmer av Sikkerhetsrådet og av verdenssamfunnet vil da ikke ha noen annen mulighet, sa hun.

Rice sa ikke konkret hvilke tiltak hun hadde i tankene. Men USAs utenriksminister Hillary Clinton ga torsdag uttrykk for at hun fortsatt er svært skeptisk til å skulle gripe inn militært i Syria.

– Det er på tide å handle. Det er på tide å gi den syriske opposisjonen våpen til å forsvare seg. Det er ikke en rettferdig kamp, sier McCain.

Senatorene sier de føler sinne og avsky over oppførselen til Syrias president Bashar al-Assad og over massakren av uskyldige i Houla forrige helg, der over hundre mennesker ble drept.

Ifølge FN ble mange av ofrene drept i summariske likvideringer. Andre mistet livet i artilleri- og stridsvognangrep. (©NTB)