ny1-nho-utsikter - NHO: Fastlandsindustrien forvitrer

Mens oljebransjen opplever en gullalder, er investeringene i Fastlands-Norge historisk lave. NHO frykter at den tradisjonelle eksportindustrien vil forvitre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NHO-bedriftene forventer at todelingen i norsk økonomi vil forsterke seg. Bedrifter knyttet til olje- og gassbransjen planlegger å øke bemanningen med nesten 4 prosent både i år og neste år. Eksportbedrifter utenfor petroleumsbransjen ser derimot for seg lavere omsetning, færre arbeidsplasser og historisk lave investeringer, viser næringslivets økonomibarometer som NHO presenterte torsdag.

Petroleumsinvesteringene vil ifølge næringsorganisasjonen komme opp mot 180 milliarder kroner i år. Det er ni ganger mer enn investeringene i hele den norske industrisektoren.

Todelingen fører også til store regionale forskjeller. I Rogaland, Oslo og Akershus vil behovet for arbeidskraft de neste årene være stort, mens det er store utfordringer for bedrifter og regioner som lever i skyggen av «oljeklyngen», mener NHO. Innlandsfylkene Hedmark og Oppland og Agder-fylkene er de som vil slite mest.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO avviser at Norge er en isolert øy omringet av et kriserammet Europa.

– Det gir et feil inntrykk å tro at vi lever i isolasjon, det gjør vi ikke, men vi har en oljebransje som demper virkningen av krisen, sier han.

– Vi tror godt om den medisinen vi foreskriver. En bedre næringspolitikk vil gjøre bedriftene mer lønnsomme, sier Brubakk.

Han legger til at dette har NHO pekt på både før, under og etter finanskrisen.

– De grepene vi har foreslått vil være en veldig god start for å avbøte denne krisen, slik at vi klarer å opprettholde og utvikle et næringsliv i Fastlands-Norge, sier Brubakk. (©NTB)