ny2-dk-pol-eu-finanspakt - Danmark vedtok EUs finanspakt

Danmark vedtok torsdag EUs finanspakt som gir nye og strengere regler for den offentlige pengebruken i 25 land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folketinget sa ja til finanspakten med 80 mot 27 stemmer. Samme dag holdt Irland som eneste EU-land folkeavstemning om pakten.

Danmarks økonomiminister Margrethe Vestager sier pakten gir en ro og regelmessighet som er nødvendig for å få veksten i Europa i gang igjen. Hun avviser at det er nødvendig med en folkeavstemning, slik danske motstandere av pakten har krevd.

Også Latvias nasjonalforsamling ga pakten grønt lys torsdag. Den trengte to tredels flertall og ble vedtatt med knappest mulig margin. 67 av 100 folkevalgte stemte for, 29 imot, mens én avsto.

Finanspakten skal gjelde for i alt 25 EU-land og har til hensikt å gjenopprette tilliten til økonomien ved at kontrollen over landenes budsjetter skjerpes.

I henhold til finanspakten kan ikke et lands såkalte strukturelle offentlige underskudd, justert for konjunktursvingninger, være på mer enn en halv prosent av bruttonasjonalproduktet.

Dersom et land ikke overholder reglene, kan det straffes med sanksjoner.

Storbritannia og Tsjekkia har ikke sluttet seg til finanspakten. Samtidig som den ble vedtatt av Danmark og Latvia torsdag, godkjente Polen det permanente europeiske krisefondet ESM. (©NTB)