egypt-mubarak-dom-F - Dommens dag for Mubarak

Lørdag får Egypts avsatte president Hosni Mubarak, flere tidligere nære medarbeidere samt hans to sønner vite om de er kjent skyldige i drap og korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mubarak, hans innenriksminister Habib al-Adly og seks andre tidligere sikkerhetssjefer er tiltalt for å ha gitt ordre om drap på hundrevis av demonstranter under opprøret i Egypt i fjor.

Opprøret endte med at Mubarak ble tvunget til å gå av.

De to sønnene Alaa og Gamal er ikke tiltalt for drap men for flere tilfeller av grov korrupsjon.

Mange egyptere mener det vil være en fortjent skjebne for mennene som sto bak skytingen som kostet anslagsvis 850 demonstranter livet i den dramatiske tiden fram til regimets fall.

Mubarak selv har hele tiden hevdet sin uskyld og nekter for å ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte demonstranter.

Men kritikere frykter at dommene ikke vil bli rettferdig, blant annet på grunn av mangel på bevis og et mangelfullt rettssystem.

Den 82 år gamle avsatte presidenten sliter angivelig med dårlig helse, og har hver dag rettssaken har pågått blitt trillet inn i rettssalen på båre.

Mange vitner, blant annet polititjenestemenn som deltok i sammenstøtene med demonstrantene på Tahrir-plassen avviser at de fikk ordre om å skyte. Flere har også sagt at de fikk ordre om ikke å bære skytevåpen.

Bistandsadvokater som representerer flere av de etterlatte har hevdet at vitneførselen er preget av kameraderi med den gamle ledelsen.

– Selv aktoratets vitner er i virkeligheten forsvarets vitner, murrer en av bistandsadvokatene.

Og i den kommende andre runden av presidentvalget møter en tidligere Mubarak-medarbeider en islamist fra Det muslimske brorskap, organisasjonen som var forbudt under Mubaraks styre. (©NTB)