FORKLARTE SEG: Politibetjent Geir Egil Løken, en av hovedavhørerne forklarer seg om avhørene av Breivik i rettssal 250 torsdag. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix)
FORKLARTE SEG: Politibetjent Geir Egil Løken, en av hovedavhørerne forklarer seg om avhørene av Breivik i rettssal 250 torsdag. (Foto: Heiko Junge/NTB scanpix)

Breivik endret personlighet under avhørene

– Det var så tydelig en annen person som satt der, forklarte en av politiets avhørere i retten torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. juli 2011. På Utøya stilner skuddsalvene for en periode. Anders Behring Breivik tar en mobiltelefon og ringer til politiet. Han sier han er villig til å overgi seg. Han er kommandør i den norske antikommunistiske motstandsbevegelse og har fullført sin operasjon, sier han til operatøren på politiets nødtelefon.

Gjennom de kommende månedene, endrer Breivik måten han forklarer seg på. Halvannen måned før rettssaken starter opp i tingretten, er det en tydelig endret Breivik som avhøres av politiet. De som ser på han gjennom et enveisspeil ser på hverandre.

– For oss som satt på bakrommet, reagerte vi alle med forundring på måten ting ble formidlet på. Det var så tydelig en annen person som satt der. En annen person er kanskje upresist, men måten å formidle seg på var veldig forandret, forklarte avhører Geir Egil Løken til Oslo tingrett.

Kommandør og fotsoldat

ENDRET FORKLARINGER: Anders Behring Breivik har endret væremåte og forklaringer flere ganger under avhørene. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
ENDRET FORKLARINGER: Anders Behring Breivik har endret væremåte og forklaringer flere ganger under avhørene. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Fra pågripelsen 22. juli og fram til rettssaken har politiet avhørt Breivik i 220 timer. Gjennom avhørene har han ifølge Løken endret hvordan han har forklart seg på flere områder. Blant annet tonet han ned både Knights Templar og sin egen rolle i organisasjonen.

– 29. november var siste gang han brukte ordet kommandør i avhør. Han sa: Ja, jeg er cellekommandør. Jeg er leder for to andre, ikke en hær på flere tusen, forklarte Løken. En uke tidligere hadde Brevik beskrevet seg selv for første gang som en fotsoldat.

Les også: Dette var Breivik påvirket av

Trengte ikke blåse opp noe

Like etter angrepene hevdet Breivik i avhør at Knights Templar besto av mellom 13 og 80 personer, og at han regnet med at tallet var tidoblet etter hans aksjoner.

– Han sier det er 15.000 militante nasjonalister i Norge og at det er sympatisører i politiet og PST, sier Løken.

Avhørerne vurderte det aldri som Breivik hadde blåst opp organisasjonen han sa han representerte for å få mer tyngde i forhandlinger med politiet.

– Norge er under angrep. Det viktigste vitnet er tiltalte. Det er klart at en mann som har gjennomført det vi vet har skjedd, vil bli tatt på alvor. En sånn mann trenger ikke å blåse opp noe nettverk, sa Løken.

Les også: – En sydende pøl av hat

Tilpasset forklaring

Under avhørene oppdaget politiet at Breivik tilpasset sine forklaringer, og var opptatt av å forklare seg for politiet, selv om han ikke visste svarene. Da politiet tok Breivik med til Utøya for å gjennomføre et avhør, tok Løken Breivik flere ganger i å tilpasse forklaringene etter hva han så. Avhøreren nevnte da de kom inn i Kafébygget som et eksempel:

– Når tiltalte kom inn sa han: Her henrettet jeg fire stykker, så viste han hvordan. Jeg spurte hvordan han visste det, sa Løken.

– Her er jo blodflekker på gulvet, så her må jeg ha drept noen, svarte Breivik meg.

– Men folk kan jo ha blitt skadet, eller flyttet hit, sa jeg

– Ja, da husker jeg egentlig ikke noe fra dette rommet, svarte Breivik meg, sa Løken.

Les også: – Ingen tegn til at Breivik hadde medvirkere

Breivik: – Jeg sa feil

Avhørerne reagerte også på Breiviks ordbruk da han ble avhørt. Løken sa at Breivik brukte mye fremmedord, og nevnte at Breivik hadde brukt ordet «ekspropriere» flere ganger.

– Han nevnte at det ville være hensiktsmessig å ekspropriere et fly fra Fornebu for en exit-mulighet, sa Løken.

Breivik selv påpekte at han hadde brukt dette ordet feil, da han fikk anledning til å kommentere Løkens vitnemål.

– Jeg gjør feil som alle andre. «Ekspropriere» er feil, det riktige er «rekvirere», sa Breivik,

Les også: Liberisk politi etterforsker Breivik-kontakt

Ikke tatt i løgn

Løken forklarte at Breivik hadde forandret måten han forklarte seg på flere ganger. Endringene har imidlertid ikke vært av en slik karakter at politiet har kunnet ta Breivik i løgn.

– Som i alle andre etterforskninger ettergår vi ting tiltalte har sagt. Kameratene til tiltalte forklarte noen episoder. Det var enkelte motstridende forklaringer, men Breivik holder på sin forklaring selv om det viser motstrid. Han hevder andre husker feil. Om han lyver, eller om dette er en del av hans nåværende virkelighet har jeg ikke noe svar på, sa Løken.

Mente seg misforstått

Løken forklarte også at Breivik konkluderte at han måtte endre måte å forklare seg på, etter at han ble kjent med den første rettspsykiatriske vurderingens konklusjon og at han fikk tilgang på media.

– Da tiltalte fikk vite konklusjonene i erklæringene, sa han straks at han måtte velge en mer defensiv framgangsmåte.

– I et avhør 8. mars 2012 sa han at han hadde valgt i starten av saken å snakke om Knights Templar på en pompøs måte. Da han fikk tilgang på media, skjønte han at han hadde kommunisert på en måte som ikke ble forstått av andre, sa Løken.

Det var etter avhør 1. mars og 8. mars politiets avhørere reagerte på at Breivik nå hadde forandret måte å forklare seg på.