ny2-irland-folkeavstemning-eu-F - Irsk folkeavstemning om finanspakten

Irske velgere gikk til urnene torsdag for å si ja eller nei til eurosonens finanspakt for tøffere budsjettkontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet at et flertall sier ja. Men mange irer har lyst til å stemme nei på grunn av misnøye med politikerne og tretthet over tøffe sparetiltak. Regjeringen ser imidlertid ut til å ha lykkes med advarslene om konsekvenser av et nei.

– Folk er vettskremt, man må jo stemme ja, sier Sheila McLaughlin i Dublin til Reuters.

Irland er det eneste landet som holder folkeavstemning om finanspakten Tyskland presset gjennom i vinter. Lederne fra alle EU-land bortsett fra Tsjekkia og Storbritannia har undertegnet pakten om strengere kontroll over nasjonale budsjetter.

Danmark vedtok pakten torsdag, og dermed har i alt fem land ratifisert den. Finanspakten trer i kraft når 12 av eurosonens 17 land har ratifisert den.

Pakten gjør det mulig å innføre sanksjoner mot land som ikke overholder sine forpliktelser. Hensikten er å gjenopprette tilliten til den kriserammede eurosonen.

Irland var i 2010 tvunget til å be om en krisepakke på 85 milliarder euro fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) etter at en gigantisk boligboble brast i 2007. Bankvesenet ble kastet ut i dyp krise, og landet havnet i den dypeste økonomiske tilbakegangen i en industrinasjon noensinne.

Ifølge økonomiprofessor Brian Lucey ved Trinity College Dublin, vil Irland garantert trenge ytterligere økonomisk hjelp i løpet av ikke for lang tid. (©NTB)