buss skilt topp
buss skilt topp

Opposisjonen krever kollektivløft i storbyene

Høyre, Venstre og KrF stiller tøffe krav for å inngå klimaforlik med regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det innledet såkalte «hemmelige forhandlinger» om klimameldingen på Stortinget, etter at regjeringen la frem en ny klimamelding i april.

Høyre, KrF og Venstre har lagt fram en liste 34 forslag til endringer. Flere av kravene til de borgerlige partiene dreier seg om en betydelig økning i bevilgningene til kollektivtransport i storbyene.

LES OGSÅ: Sentrum og Høyre vil forhandle med Jens om klima

Vil fremskynde intercity

Ifølge NRK krever de tre partiene blant annet én milliard ekstra til kollektivtrafikk neste år, det er betydelig mer enn hva regjeringspartiene har sett for seg.

De borgerlige partiene vil også fremskynde utbyggingen av det såkalte intercity-triangelet på jernbanen mellom Lillehammer, Oslo, Halden og Skien, slik at utbyggingen er ferdig innen 2025, mens regjeringen så langt ikke har gitt noen garantier for når utbyggingen skal være klar.

De borgerlige partiene ønsker også tiltak for økt energisparing i norske bygg og vil opprette et fond for fornybar energi og energiomlegging.

LES OGSÅ: AUF vil ha nytt klimaforlik i Stortinget

Borgerlige klimakrav tas godt imot

De borgerlige partienes krav til klimameldingen blir godt mottatt av miljøorganisasjonene. Men på ett punkt får også Høyre, KrF og Venstre stryk.

– Oljeindustrien slipper for billig unna. Forslaget som åpner for å fjerne CO2-avgiften og erstatte den med dobbel kvoteplikt, innebærer en kraftig rabatt på forurensningen fra olje og gass, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Stortingets energi- og miljøkomité skal avgi innstilling til klimameldingen 9. juni. To dager senere skal innstillingen behandles av Stortinget. Opposisjonspartienes liste med krav vekker begeistring hos miljøbevegelsen.

– Vi har etterlyst flere tiltak og en konkretisering av klimameldingen. Mange av forslagene som fremmes fra borgerlig side har vår fulle støtte, sier Haltbrekken.

LES OGSÅ: Erik Solheim får pris for internasjonalt arbeid

– Norges største forurenser går fri

Særlig forslagene som omfatter økt satsing på kollektivtrafikk i byene, jernbaneutbygging og energieffektivisering vekker begeistring.

– Flere av tiltakene vil sikre større utslippskutt de neste årene, sier Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg. Men også hun er skuffet over at oljeindustrien ikke får en hardere medfart.

– Her ser vi at Høyre har fått diktere forhandlingene og Norges største forurenser går fortsatt fri, sier NU-lederen.

Også Bellona-leder Frederic Hauge gleder seg over flere av forslagene.

– Hvis de borgerlige forplikter seg på å ha ferdig InterCity-triangelet innen 2025, så er det mye bedre enn det som ligger i klimameldingen, sier han til NRK.

LES OGSÅ: WWF mener Senterpartiet vil dekke kysten med trær

NAF tilfreds

Også Norges Automobil-Forbund er tilfreds med signalene fra de borgerlige.

– Klimakravene er musikk i våre ører. Nå må et nytt klimaforlik på plass som sikrer forutsigbarhet uavhengig av hvem som sitter i regjering, sier administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF.

Mer penger til klimafond, forsterket satsing på energieffektivisering av bygg og elbiler er andre eksempler på forslag som vil trekke klimameldingen i en mer radikal retning.

LES OGSÅ: SV trenger hjelp til å finne ny politikk

Tror statsministeren klør seg i hodet

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender tror statsministeren klør seg i hodet. Etter hans mening er spørsmålet nå om regjeringen vil klare å manøvrere seg gjennom forhandlingene uten å tape ansikt.

– Dersom regjeringen ikke går med på kravene fra opposisjonen, taper den klimatroverdighet. Det må være et lite sjokk at selv Frp stiller seg bak flere av forslagene fra opposisjonen, skriver Hermstad på egne nettsider.

Å gå med på kravene, er heller ikke uproblematisk, anfører han.

– Det vil være en innrømmelse av at opposisjonen i løpet av hektiske dager har klart å komme opp med forslag som er bedre enn det regjeringen selv klarte å bli enige om i løpet av fire år, sier han.

LES OGSÅ: Ingen jubel for klimameldingen

Frp fortsatt med

– Det er en god tone i forhandlingene. Vi har godt håp om å komme til enighet med opposisjonspartiene om et bredt forlik, sa Aps Marianne Marthinsen til NTB onsdag.

Etter det NTB kjenner til, vurderte Fremskrittspartiet å trekke seg fra forhandlingene allerede onsdag, men partiet valgte å bli sittende inntil videre. Flere i Frp skal ha reagert med skuffelse over at Høyre, KrF og Venstre alene samlet seg om de 34 tilleggsforslagene.

LES OGSÅ: Frp vil være med på klimaforlik

Fremskrittspartiet har nå på egen hånd spilt inn en rekke forslag i forhandlingene, uten at partiet hittil har avvist noen av dem som har kommet fra de tre andre. Klimapolitikisk talsmann, Per-Willy Amundsen sier han håper at de får til et bredt forlik.

– Vi er optimister og ønsker selvsagt det, men det kommer an på om vi kan få gjennomslag på viktige punkter. Forhandlinger handler om å gi og ta. Vi skal gi, men da må vi også få noe tilbake, sier Amundsen til tv2.no.

(TV 2/ NTB)