afghan-india - India frykter tilbaketrekking fra Afghanistan

India frykter at radikale islamister skal styrkes når vestlige styrker trekkes ut av Afghanistan, og ber om bedre koordinering med USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NATO vedtok på toppmøtet i Chicago å samordne tilbaketrekkingen av styrkene innen slutten av 2014 etter at vestlige land er blitt trøtt av krigen og ikke lenger tror på framgang.

India er imidlertid en av de mest høyrøstede tilhengerne av fortsatt engasjement og har gitt Afghanistan over 2 milliarder dollar i bistand siden Taliban-regimet ble styrtet under den amerikanske invasjonen i 2001.

Foran de årlige samtalene på toppnivå mellom USA og India sa Indias ambassadør i USA, Nirupama Rao, at de to landene for tiden har samtaler om bygging av «et stabilt, demokratisk og velstående Afghanistan».

I en tale i tenketanken Atlantic Council onsdag sa han at denne samordningen må styrkes, og man må sikre at det som er oppnådd i Afghanistan, ikke er forgjeves.

Indias engasjement i Afghanistan har skapt stor irritasjon i Pakistan, som bidro til å skape Taliban og anklager sin rival i Sør-Asia for å omringe Pakistan. (©NTB)