terror-torsdag-vitner - Vitner forklarer seg om Breiviks meningsfeller

Politiet er overbevist om at Anders Behring Breivik var helt alene om sine terrorhandlinger. Bak seg har han likevel en ikke ubetydelig flokk, vil vitner fortelle retten torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag vil tre sakkyndigvitner kunne fortelle at Breivik i høyeste grad har vært gjenstand for betydelig påvirkning – om enn ikke i strafferettslig betydning – fra et stort internasjonalt høyreekstremistisk miljø på internett.

Bloggeren, journalisten og forfatteren Øyvind Strømmen har i flere år overvåket de islamofobe nettmiljøene som Anders Behring Breivik har frekventert i årene før 22. juli. I boken «Det mørke nettet», som kom ut kort tid etter terrorangrepene i fjor, viser Strømmen at Breivik ikke var ensom i sine holdninger.

I tillegg vitner to personer fra henholdsvis Holocaust-senteret og Politihøgskolen som er eksperter på høyreekstreme miljøer. Alle tre er hentet inn som vitner av bistandsadvokatene, og hovedformålet med dem alle er å underbygge at Breiviks tankegods deles av mange og ikke nødvendigvis tilsier at han er utilregnelig.

Torsdag får retten også høre forklaringen til en av Breiviks hovedavhørere gjennom 220 timer. Rettstoksikolog Jørg Mørland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt vil redegjøre for hvilke stoffer Breivik var påvirket av da han ble pågrepet.

I tillegg er forklaringen til politioverbetjent Unn Hege Sørensen om Breiviks økonomi skjøvet til torsdag. Kripos la onsdag blant annet økonomiske bevis til grunn for sin konklusjon om at Breiviks reiser til utlandet ikke var for å etablere noe riddernettverk. (©NTB)