terror-onsdag-hoved - Forsøker å avdekke Breiviks utspekulerte plan

Anders Behring Breivik har snakket sant om alt rundt forberedelsene og gjennomføringen av terrorangrepene. Derfor krever han også å bli trodd når han hevder å være del av et terrornettverk, mener påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterforskerne av terrorangrepene sier de ikke har tatt Anders Behring Breivik i direkte løgn en eneste gang gjennom 220 timer i avhør. Likevel avviser de kontant hans egne opplysninger om medhjelpere i forbindelse med 22. juli.

Også eksistensen av hans påståtte nettverk av tempelriddere, Knights Templar-nettverket (KT), i Europa tror de ikke finnes. Uansett hvem som har rett av politiet og Breivik, tvilen om flere terrorangrep består. Dette utnyttet Breivik muligheten til å konkretisere ved å komme med en direkte trussel i retten i onsdag.

– Det er kjempebra, for da slipper jeg å bekymre meg for at de skal bli avdekket. Men, som jeg har sagt tidligere, vil det bli bevist innen ett år og tre måneder, når det kommer et nytt angrep, sa Breivik i sin kommentar til politiets gjennomgang av etterforskningen.

Forsvarer Geir Lippestad mener derimot spørsmålet er svært viktig for å belyse klientens tilregnelighet. Han mener politiet ikke har gjort nok for å finne ut om flere mennesker er en del av konspirasjonen om å stanse multikulturalismen i Europa. Han er dessuten kritisk til at politiet så bastant kan avvise innholdet i et hemmelig møte som skal ha skjedd for mer enn ti år siden.

– Dette er et viktig spørsmål med tanke på diskusjonen om Breiviks tilregnelighet. Lever han i en fantasi eller gjør han det ikke, sier Lippestad til NTB.

Alle anskaffelser fra medaljer til uniformen og innkjøp av kunstgjødsel og ammunisjon er beskrevet til minste detalj og samlet i en enorm database med tusenvis av opplysninger. Retten fikk en overfladisk presentasjon av dette materialet i retten, men satt igjen med et inntrykk av svært grundig politiarbeid.

Breivik forsøkte å sende manifestet til 8.109 mennesker bare kort tid før han parkerte bombebilen i regjeringskvartalet. Imidlertid fikk bare om lag 1.000 mottakere det over tusen sider store dokumentet. Ifølge massemorderen leder én av adressene til et annet medlem av Knights Templar, men etterforskningsleder Kenneth Wilberg sa i retten onsdag at det ikke var aktuelt å finne ut hvem det kunne være.

– Det blir ikke engang å lete etter nåla i høystakken, men nåla blant 8.000 andre nåler, sa Wilberg.

– Formålet med reisene var å tjene penger. Han dro til Liberia for å kjøpe diamanter, og formålet med turene til Baltikum var å hvitvaske en halv million kroner, oppsummerte Sæther i retten.

Til dette svarte den tiltalte at politiet bare har gått på dekkhistorien han etablerte for å forklare reisene til personer rundt. Han var tydelig oppgitt over ikke å bli trodd på opplysningene har oppga om KT-nettverket.

– Sæther bekrefter det jeg har sagt hele tiden og det var også det coveret jeg brukte, sa Breivik etter politimannens forklaring. (©NTB)