ny1-syria-likfunn-F - Ny massakre i Syria

Generalmajor Robert Mood sier han er opprørt etter at det ble funnet 13 bakbundne lik utenfor Deir Ezzor øst i Syria. Stormaktene strides om hva som kan gjøres for å løse krisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De drepte ble funnet i Assukar utenfor Deir Ezzor tirsdag kveld, opplyser Mood, som leder FNs observasjonsstyrke i Syria.

– Likene var alle bakbundet, og enkelte ser ut til å ha blitt skutt i hodet på kloss hold, sier Mood i en pressemelding.

Mood sier han er dypt opprørt av drapene og fordømmer dem som redselsfulle og uforsvarlige. Han ber nå alle parter om å vise tilbakeholdenhet.

Massakren er blitt møtt med massiv internasjonal fordømmelse, og flere vestlige land har de siste dagene utvist syriske diplomater. Både Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Australia og flere andre land kunngjorde tirsdag at de vil utvise representanter for det syriske regimet. Onsdag gjorde Nederland og Tyrkia det samme.

Vitner har fortalt FN-observatørene at militsmedlemmer som støtter regimet, var delaktig i massakren. President Bashar al- Assads nekter på sin side for at myndighetene har noe med drapene å gjøre. I stedet legger han skylden på islamistiske terrorister.

Den syriske opposisjonslederen Burhan Ghalioun har også tatt til orde for militær inngripen og oppfordret i helgen det syriske folk til å delta i en «frihetskamp» mot Assads regime dersom ikke FN intervenerer.

Vetomaktene Russland og Kina har imidlertid gjort de klart at de ikke vil gå med på en militæroperasjon. Statssekretær Gennadij Gatilov i det russiske utenriksdepartementet sa onsdag at Russland mener det er for tidlig å vurdere nye tiltak mot Syria. Også amerikanske myndigheter har sagt at de ikke tror militær inngripen vil være løsningen i Syria fordi det bare vil føre til enda mer kaos og blodbad.

Onsdag kveld skal spesialutsending Kofi Annan orientere FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria. (©NTB)