Tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus onsdag i syvende uke av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Tiltalte Anders Behring Breivik i sal 250 i Oslo tinghus onsdag i syvende uke av rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Breivik: – Det vil komme et nytt angrep innen ett år og tre måneder

Massemorderen sier han er glad for at politiet ikke kommer til å etterforske alle de 8000 e-postadressene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag forklarte flere av etterforskerne fra Kripos seg om etterforskningen av Breivik, manifestet og det påståtte Knight Templar-nettverket.

Her kom det blant annet fram at politiet ikke har etterforsket de 8000 e-postkontaktene som Breivik ønsket å sende manifestet til. Tiltalte har tidligere hevdet at det er KT-medlemmer blant disse.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter!

Aktor Svein Holden spurte hovedetterforsker Kenneth Wilberg fra Oslo politidistrikt om politiet hadde gått igjennom disse e-postadressene.

– Det gjør vi ikke. Det blir ikke engang å lete etter nåla i høystakken, men nåla blant 8.000 andre nåler, svarte Wilberg. Han påpekte at en e-postadresse ikke er en sikker identitet, og at det hadde vært annerledes hvis noe i saken hadde pekt mot en konkret adresse.

Brist i forklaringen

Senere forklarte Vidar Sæther fra Kripos seg om hvorfor politiet mener at Breivik ikke har nettverk, og at reisene til Liberia og London og senere til Baltikum hadde andre formål, nemlig diamantkjøp og hvitevasking av penger.

Politiet mener også at Breiviks engasjement skal ha vokst fram under Natos bombing av Serbia fra mars 1999, står i tydelig kontrast til hans samtidige aktivitet i Nato-vennlige Frp.

Tiltaltes forsvarer Geir Lippestad dro fram det faktum at en Richard, med tilknytning til Breivik, skal ha oppholdt seg på samme hotell som massemorderen i London under det aktuelle tidsrommet. Dette hevder Sæther er en tilfeldighet, og viser til at Richard også besøkte Frankrike på den samme turen.

Prøvde seg i politikken

Når Sæther var ferdig med sin forklaring, ønsket tiltalte å komme med noen kommentarer.

Han sa at grunnen til at han hadde engasjert seg i FpU og Frp var fordi han hadde lyst til å se hvor langt jeg kunne komme i partipolitikken. Derfor kjørte jeg to ulike løp i en periode.

– Møtene i Baltikum kan ikke sammenlignes med det som var i London. Der var det bare den indre kjernen. Han hevder dekkhistorier var en viktig del av planen.

Truer med nytt angrep

Han avviser at Richard har noe med saken å gjøre.

– Han har ikke noe med dette å gjøre, så jeg håper ikke aktoratet kaller ham inn som vitne. Jeg tror etterforskerne prøver å forsvare at de ikke skal etterforske de 8000 e-postadressene. Det er bra for meg, men det vil bevises innen 1 år og tre måneder at de tar feil. Da vil det komme et nytt angrep, avsluttet Breivik.