I enkelte deler av Norge er det skikkelig vinterføre om dagen. Da gjelder det å sko bilen etter forholdene   hvis ikke kan det bli dyrt om du skulle være uheldig. Illustrasjonsfoto: Bergensavisen
I enkelte deler av Norge er det skikkelig vinterføre om dagen. Da gjelder det å sko bilen etter forholdene hvis ikke kan det bli dyrt om du skulle være uheldig. Illustrasjonsfoto: Bergensavisen

Snøfallet kan koste deg titusener

Uventet vinterføre kan svi hvis du er uheldig.

På en tid av året der de aller fleste har skiftet om til sommerdekk, kom vinteren tilbake til store deler av Nord-Norge. Og flere steder legger snøen seg på bakken.

Den offisielle snødybden i Tromsø onsdag er 9 cm, og på fjelloverganger har snøen lagt seg på veiene og skapt krevende kjøreforhold.

Enhver innehaver av førerkort kjenner til at det er førers ansvar og sørge for at kjøretøyet er i skikket stand og skodd for forholdene. Enkelte steder, med dagens vinterforhold, betyr det at vinterdekkene burde vært satt på igjen.

Men de fleste velger likevel å kjøre rolig - med sommerdekkene på. Det kan koste deg titusener av kroner. Dersom du skulle være uheldig.

Del med dine Facebook-venner

LES OGSÅ: Full vinter

Farlig

Ifølge «Forskrift om bruk av kjøretøy» står det følgende:

«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

- Folk må tenke seg om både en og to ganger før de legger ut på snødekte veier med sommerdekkene på, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen ved Troms politidistrikt til Nordlys.

- Det kan være direkte farlig, understreker han.

Selv skiftet politiet tilbake til vinterdekk på enkelte av sine utrykningskjøretøy i går.

Men utover strenge formaninger akter ikke politiet å iverksette noen ekstraordinære kontroller på kjøretøy. I første omgang.

Men skulle du være uheldig og havne utenfor veien eller kollidere med en annen bil, vil du ikke møte noen form for forståelse fra politiets side dersom bilen ikke var godt nok skodd for forholdene.

Ei heller hos forsikringsselskapene. Det kan svi godt også på lommeboka.

Taper titusener

- Ved tidligere trafikkuhell i værsituasjoner som kan sammenlignes med dette har erstatningsutbetalinger blitt avkortet med 20-25 prosent, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jack Frostad, til Dine Penger.

- I enkeltsaker kan det bety en avkortning på 80.000 kroner. For sommerdekk på vinterføre anser vi som grovt uaktsomt, sier han.

Les flere bil- og motorsaker i Nordlys motormagasin her

LES OGSÅ: Politiet: Piggdekk er ulovlig - sommerdekk uforsvarlig