TippeligaMontasje
TippeligaMontasje

Ekspertene oppsummerer vårsesongen: Disse har skuffet mest i Tippeligaen

Sjekk hvem som har imponert våre fotballeksperter, og hvem som har skuffet.

Det er sommerpause i Tippeligaen. I den anledning avslører TV 2s fotballeksperter Øyvind Alsaker, Petter Myhre, Henning Berg og Tor Ole Skullerud hvem som har vært best, og hvem som har vært dårligst, i Tippeligaen denne våren.

Les også: Stavanger-pressen har fått nok: – Viking bør sparke Hareide

Disse lagene har innfridd
Alsaker:
– Strømsgodset har imponert meg mest, i konkurranse med Molde. Godset og Ronny Deila har en tydelig spillestil, som gjør at nye spillere tilpasser seg raskt og at ting ikke endres av at spillere går ut og inn. Strømsgodset har som vanlig vært gode hjemme, men i år har de også begynt å levere bedre på bortebane. Molde har spilt best fotball i enkeltkamper, men Godset har vært best i flere kamper. Det er overraskende så langt ute i sesongen.

– Av nykommerlagene Hønefoss og Sandnes Ulf er det førstnevnte som har imponert klart mest. De spilte blant annet ut Vålerenga.

Les også: Brann-supporter forlenger avtale med Strømsgodset

Myhre: – For meg er Haugesund den store overraskelsen. Jeg er mektig imponert over det klubben har fått til, og jeg håper at de får beholde Nikola Djurdjic. Jeg er også imponert over Hønefoss og Strømsgodset. Hønefoss har tatt opprykket på alvor. De forstår at et nyopprykket lag må være godt organisert defensivt. De har holdt nullen i seks kamper, men også fremstått bra offensivt.

– Strømsgodset har vært veldig gode. Det har vært helt avgjørende at Mohammed Abu returnerte på et nytt utlån. Klubben har fått betalt for å tenke langsiktig og gi treneren tid til å bygge opp et nytt lag.

Berg: – Molde, Strømsgodset, Hønefoss og Haugesund har innfridd. Etter en slapp start var Molde tilbake der de slapp i fjor. De fortsetter utviklingen og er i øyeblikket Norges beste lag. Strømsgodset har fortsatt litt å gå på for å nå toppnivået sitt, men Godset er blitt smartere og bedre på dødballer. Det var helt avgjørende at de fikk tilbake Abu, men laget har også matchvinnere i Adam Larsen Kwarasey og Péter Kovács.

– Hønefoss har vært godt organisert, og har gjort gode kjøp i Riku Riski og Heiner Mora. Haugesund har også kjøpt spillere som har forsterket laget, og FKH har to gode spisser i Alexander Søderlund og Nikola Djurdjic.

Skullerud: – For meg har Haugesund overrasket mest, ut i fra forutsetningene. Det spørs hva som skjer dersom Djurdjic forsvinner i sommer. Han erstatter man ikke over natten. Jeg er også imponert over Strømsgodset.

Godsetspiller Mohammed Abu er tatt ut til Ghana sitt landslag. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Godsetspiller Mohammed Abu er tatt ut til Ghana sitt landslag. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)


Disse lagene har skuffet
Alsaker:
– Det har ikke vært noe imponerende høyt nivå i vårsesongen, og det er storklubbene som har skuffet mest. Først og fremst Viking og Vålerenga, men også Rosenborg og Brann. Alle fire har vært svake.

Myhre: – Vålerenga, Lillestrøm, Viking og Brann har skuffet meg mest. VIF og Brann har vært uheldige med skader, men de har uansett underprestert. Vålerenga henger brukbart med poengmessig, men de har hatt flyt i de kampene de har tatt poeng og har ikke spilt slik jeg hadde forventet. Pila peker nedover for både Lillestrøm og Viking.

Berg: – Lillestrøm har skuffet mest. De har kjøpt 11 nye spillere. I motsetning til tidligere har de ikke kjøpt unge spillere, men rutinerte karer som Petter Vaagan Moen, Sead Ramovic og Johan Andersson.

Les også: LSK-fansen krevde svar

– Fredrikstad, Viking og Vålerenga har også skuffet. Viking har brukt mye penger, men mangler fortsatt spisser. Laget sliter, og de overrasket ved å spille med en mannsmarkering som ikke fungerte. Vålerenga har en tropp som kan kjempe i toppen, men laget har mye å gå på. De har vært bedre poengmessig enn spillemessig.

Skullerud: – Lillestrøm har skuffet meg. Jeg trodde det ville ta tid med så mange nye spillere, men måten de spiller på skuffer meg. Også Brann og Viking har skuffet, og til dels VIF. Man skal ha lov til å forvente mer av disse klubbene.

TIENDEPLASS: Etter en helsvart sesongavslutning i 2011 tror ekspertene at Lillestrøm klartrer noen få plasser på tabellen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
TIENDEPLASS: Etter en helsvart sesongavslutning i 2011 tror ekspertene at Lillestrøm klartrer noen få plasser på tabellen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)


Disse spillerne har innfridd
Alsaker:
– Fredrikstads Tarik Elyounoussi har vært meget god på et lag i motgang. Det har også Lillestrøm-spissen Björn Bergmann Sigurdarson. Mohammed Abu har vært veldig bra, og Zdenek Ondrásek i Tromsø har også levert varene.

Tarik Elyounoussi etter scoring mot Vålerenga. (Foto: TV 2)
Tarik Elyounoussi etter scoring mot Vålerenga. (Foto: TV 2)

Myhre: – Jeg mener at følgende 11 spillere har spilt en særdeles viktig rolle for sine respektive lag denne våren: Steve Clark har holdt nullen i 6 av 12 kamper, og han stod fantastisk mot Molde i helgen. Lars Hirschfeld er hovedårsaken til VIFs poengfangst. Han har vært Tippeligaens mest stabile keeper de siste sesongene. Alexander Aas har stabilisert et ungt Godset-forsvar og bidratt med matchvinnerscoringer på dødballer.

– Mohammed Abu er ligaens beste midtbanespiller. Han er en ballsentral og balansespiller som er avgjørende for måten Strømsgodset spiller på. I tillegg har han begynt å score mål. Björn Bergmann Sigurdarson har til tider vært et helt Lillestrøm-angrep alene. Han ble matchvinner mot både Sogndal og Viking, og islendingen scoret også i 1-1-kampen mot Haugesund. Nikola Djurdjic er en målscorer og premissleverandør for den hardtarbeidende stilen til Haugesund. Alexander Søderlund utfyller Djurdjic perfekt og gjør fraværet av Thomas Sørum til en ikke-sak.

– Entertaineren Riku Riski har med sine drible- og målscorerferdigheter vært krydderet i et hardtarbeidende og godt strukturert Hønefoss-lag. Davy Angan er i ferd med å bli den målscoreren som Molde trenger for å vinne ligaen og komme videre til gruppespillet i Mesterligaen eller Europaligaen. Zdenek Ondrásek fyller tomrommet etter Mos og Sigurd Rushfeldt. 7 av 21 Tromsø-mål er sterkt i en ny liga. Tarik Elyounoussi er på vei til å finne seg selv igjen og etablere seg på landslaget. Han har vært meget god på et Fredrikstad-lag i trøbbel.

Les også: Høgmo lanserer ny Tromsø-back for Drillo

Berg: – Lillestrøms Björn Bergmann Sigurdarson og Moldes Davy Angan er Tippeligaens beste spillere. Sigurdarson har vært strålende for LSK. Han er en klassespiller som kan gjøre alt selv. Nå scorer også islendingen mål, og han har alt som skal til for å kunne bli en komplett spiss. Angan er blitt en bedre avslutter enn han var i fjor.

Skullerud: – Jeg synes Søderlund og Djurdjic har levert noe voldsomt. I tillegg er jeg selvfølgelig imponert over Björn Bergmann Sigurdarson, men jeg visste at han var en klassespiller. Davy Claude Angan har også vært meget bra. Nå har han begynt å sette sjansene. Det virker som om han har knekt en kode.

 Björn Bergmann Sigurdarson sørget for tre poeng til Lillestrøm og trener Magnus Haglund mot Sogndal. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Björn Bergmann Sigurdarson sørget for tre poeng til Lillestrøm og trener Magnus Haglund mot Sogndal. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Disse spillerne har skuffet
Alsaker:
– Det er vanskelig å velge enkeltspillere som har skuffet, fordi det er så mange som har prestert under pari. Hos for eksempel Viking har hele laget sviktet, men Kim Ojo i Brann har vært dårligere enn han var i fjor. Det har også Rosenborgs John Chibuike.

Myhre: – Fegor Ogude, Rodolph Austin og Rade Prica er blant ligaens beste spillere når de presterer på sitt toppnivå, men av ulike årsaker fikk de ikke til dette i vårsesongen. Spillerne har absolutt ikke vært de svakeste i Tippeligaen, men jeg har høye forventninger til dem.

Berg: – Det er vanskelig å svare på hvilke spillere som har skuffet. Det skyldes at man må ha høye forventninger til noen spillere for at de skal skuffe, og ikke minst at spillerne varierer mye fra kamp til kamp. Michael Barrantes i Aalesund har ikke vært like god i år som han var i fjor, mens Rodolph Austin bare har vært god i noen av kampene. Likevel kan man ikke si at de har skuffet.

Les også: Kim Ojo om kjempemissen: – Jeg mener det var straffe

Kim Ojo - Brann (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)
Kim Ojo - Brann (Foto: Hommedal, Marit/NTB scanpix)

Skullerud: – Basert på fjorårssesongen hadde jeg grunn til å ha store forventninger til Kim Ojo, men han har vært unna pari. John Chibuike er også en spiller det er lov å forvente mye av, men jeg synes jeg så en nedadgående kurve mot slutten av fjorårssesongen.

Slik går det etter sommerpausen
Alsaker: – De store klubbene med brede staller og mye penger hever seg alltid utover sesongen. VIF ender nok høyere på tabellen, og erfaringsmessig faller nok Sogndal noen plasser etter en god start. Jeg spådde Molde-gull før sesongen, og tror fortsatt at moldenserne vinner. Mesterliga-kvalifiseringen kan distrahere dem, men de er uansett mine gullfavoritter.

– Strømsgodset tar nok medalje, og jeg tror også at Rosenborg og Tromsø kommer til å være med å kjempe om edelt metall.

Les også: Tippeligaens yngste fristes av spill på kontinentet

Myhre: – Det skal mye til for at Stabæk berger plassen, men det er helt åpent hvem som blir det andre laget på direkte nedrykk. Det er også åpent hvem som tar gullet, hvilke klubber som tar medaljer og hvem som havner på kvalikplassen. Derfor er det bra at det heter Tippeligaen, for dette er nettopp ren tipping.

– Det er så jevnt at det er umulig å tippe før overgangsvinduet stenger. To signeringer kan forandre alt i en så jevn liga. Av gullkandidatene er det bare Molde som har innfridd. De får et tøft kampprogram når de skal ut i Mesterliga-kvalifisering, mens Strømsgodset kan bli tvunget til å selge spillere.

 Davy Claude Angan jubler etter scoring for Molde. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)
Davy Claude Angan jubler etter scoring for Molde. (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)

Berg: – Molde er min gullkandidat. Klubben har ressurser til å forsterke laget dersom de trenger det, og de har kanskje allerede den beste troppen i Tippeligaen.

– Rosenborg, Tromsø og Haugesund bør være med å kjempe om medaljer, mens VIF og Brann trolig blir bedre enn det de har vært i vårsesongen. Stabæk, Fredrikstad og Sogndal havner nok i bunn av tabellen. Der kan også Lillestrøm bli værende dersom de selger Björn Bergmann Sigurdarson.

Skullerud: – Jeg tror fortsatt at Molde stikker av med gullet. De har den jevneste og bredeste troppen. Jeg synes også de har en del å gå på, og det tror jeg kommer utover høsten. Strømsgodset kommer til å henge på lenge. Det blir fort en kamp mellom de to. Jeg tror ikke Haugesund tar medalje, og forventer at lag som Tromsø og Rosenborg vil være i nærheten.

– Stabæk får en tung reise. Foran der er det lett å tippe at Fredrikstad får det tøft, spesielt med tanke på at de ikke har ressurser til å forsterke. Kampen sist viste meg likevel at det er guts i laget. Jeg tippet Sogndal ned fra start av. Jeg er usikker på om de holder. Jeg er også usikker på om Lillestrøm klarer å beholde plassen. De har vært svake i de kampene jeg har sett, og det blir fort nedrykk eller kvalik hvis det ikke skjer noe radikalt med spillet deres.