julianassange
julianassange

Høyesterett: Assange skal utleveres

Britisk høyesterett har besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To kvinner har rettet anklager mot Julian Assange i Sverige. Han er siktet for en voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd sommeren 2010. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men ble senere løslatt mot kausjon.

Anke førte ikke fram

Utlevering til Sverige er siden blitt godkjent i lavere rettsinstanser, men Assange har anket kjennelsen helt til britisk høyesterett.

Etter en lang dragkamp i rettsvesenet kom britisk høyesterett med sin kjennelse onsdag formiddag. Der ble det altså besluttet av 40-åringen skal utleveres til Sverige.

Se avgjørelsen i videovinduet øverst.

For Assange og hans støttespillere er dette en politisk sak, satt i verk for å ødelegge mannen bak nettstedet som har bidratt til brysomme lekkasjer om USAs krigføring og vestlig diplomati.

Nekter straffskyld

Hovedpersonen avviser overgrepsanklagene og frykter dessuten at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert.

I det som er ventet å bli et kort rettsmøte onsdag formiddag, får Assange vite om britisk høyesterett stadfester utleveringen.

Høyesterett er Assanges øverste klagemulighet i Storbritannia, men han kan anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. (©NTB)