Heiki Holmås spørretime (Foto: TV 2)
Heiki Holmås spørretime (Foto: TV 2)

Holmås forsvarer bistand til Etiopia

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) debuterte i Stortingets spørretime onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Der forsvarte han regjeringens tredobling av bistanden til Etiopia, et land opposisjonen betegner som et korrupt regime som stadig bryter menneskerettighetene.

Det var lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), som onsdag ble den første til å utfordre statsråden i den muntlige spørretime. Holmås tiltrådte for to måneder siden i den ommøbleringen som fulgte i kjølvannet av Audun Lysbakkens avgang, og ble hilst velkommen til Stortinget som regjeringsmedlem av stortingspresident Dag Terje Andersen.

– Etiopia er et land i stadig forverring. De siste årene har vært spesielt ille. Brudd på menneskerettighetene skjer hyppig, og et tvangsforflyttingsprogram for halvannen million mennesker er i gang. FNs menneskerettighetsråd er sterkt bekymret. Hvordan kan regjeringen forsvare å tredoble bistanden til 600 millioner? spurte Eriksen Søreide.

Holmås innrømmet at situasjonen for menneskerettigheter er alvorlig. Han brukte sågar betegnelsen «autoritært» om styret til statsminister Meles Zenawi. Men han hevdet også at den økonomiske utviklingen er stor og kommer stadig flere til gode.

– Norge tar opp brudd på menneskerettighetene. Det inngår i avtalen vi har inngått med myndighetene i landet. Men på områdene energi, jordbruk og skogsvern skjer det positive ting, og det vil Norge bidra til. Regjeringen ønsker å være på lag med verdens fattige. Vi skal følge to spor samtidig, sa Holmås.

(TV 2/NTB)