Jonas Gahr Støre feiret i ettermiddag innføringen av grenseboerbevis ved den norsk russiske grensen. (Foto: Egil Pettersen)
Jonas Gahr Støre feiret i ettermiddag innføringen av grenseboerbevis ved den norsk russiske grensen. (Foto: Egil Pettersen)

Støre åpnet pionerprosjekt i Nord-Norge

Først lanserte han informasjonsportalen BarentsWatch i Tromsø. Så reiste Jonas Gahr Støre til Kirkenes for å feire innføringen av grenseboerbevis og norsk-russisk forbrødring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble regjeringens nye informasjonsportal for kyst- og havområdene i nord lansert.

– En milepæl i nordområdesatsingen

– En milepæl i regjeringens nordområdesatsing, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sammen med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har han på politisk nivå drevet frem prosjektet som skal føre frem til en mer helhetlig forvaltning av informasjon om kyst- og sjøområdene i nord.

LES OGSÅ: Deler overvåking i nord mellom to byer

– Gjennom BarentsWatch ønsker vi å samle og gjøre tilgjengelig kunnskap fra 27 etater i et felles system. Slik vil vi sikre en mer effektiv og helhetlig overvåkning, sier Berg-Hansen.

Hun omtaler BarentsWatch som et moderne hav- og kystforvaltningsredskap.

Se intervju med Jonas Gahr Støre og Lisbeth Berg-Hansen her:

619574

All informasjon skal samles i BarentsWatch

– Slik kan all relevant informasjon samles og kommuniseres til de som måtte ha behov for slikt, sier hun. BarentsWatch vil bli delt i to, med en åpen og en lukket del. Den siste knyttet til den eksisterende sjøtrafikksentralen i Vadsø.

LES OGSÅ: Norsk satellitt hjelper Japan

– I sum vil BarentsWatch sette oss enda bedre i stand til å ivareta våre viktige roller som havnasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Spesielt viktig blir det at etater med operativt ansvar på sjøen vil få et effektivt verktøy til å utveksle informasjon som kan gi et felles situasjonsbilde.

I en felles pressemelding fra de to involverte departementene heter det at det på sikt er meningen å gi offentlige myndigheter med maritimt ansvar et system som vi gi en mer effektiv operasjonell innsats.

Effektiv og helhetlig overvåkning

Den åpne del av BarentsWatch vil bli administrert fra Tromsø, og oppdraget til Kystverket har vært å utvikle  og bygge opp et helhetlig overvåknings- og informasjonssystem som gjør all relevant informasjon om kyst- og havområdene lettere tilgjengelig for myndigheter, beslutningstakere og allmenne brukere.

LES OGSÅ: Regjeringen vil prioritere Kystvakten i Nord-Norge

– BarentsWatch er et pionérprosjekt som vi gi en mer effektiv og helhetlig overvåkning og der all kunnskap norsk forvaltning besitter blir samlet, sier Lisbeth Berg-Hansen.