LANGVARIG STREIK: LO leder Roar Flåthen ber regjeringen punge ut for å stanse streiken. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
LANGVARIG STREIK: LO leder Roar Flåthen ber regjeringen punge ut for å stanse streiken. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Streik også i Oslo

Flere barnehager, skoler og sykehjem tas ut i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er streik i Oslo kommune etter at forhandlingene mellom partene brøt sammen onsdag morgen.

LES OGSÅ: Slik rammes Oslo kommune av streiken

Du kan følge utviklingen i streiken direkte i vårt livsenter

Ut i streik

Unio-leder Anders Folkestad slår fast at organisasjonen og YS kommune nå går ut i streik.

– Det betyr at alle som skal på jobb etter klokken 12 onsdag er i streik. De som har begynt fullfører arbeidsdagen, sier han til TV 2.

Dermed blir ikke barnehager og skoler tatt ut i streik før torsdag.

– De som jobber i helsesektoren og andre streikerammede områder vil bli tatt ut i streik etter klokken 12, forteller Folkestad.

Se hva Unio-lederen sa til TV 2 Nyhetskanalen onsdag morgen: 619451

547 medlemmer tas ut i streik

– Oslo kommune hadde muligheten til å komme oss i møte og vise at den vedsetter kompetansen til de ansatte. Det er de ansatte som sørger for at kommunen kan levere gode tjenester, sier forhandlingsleder Terje Vilno i Unio Oslo.

I første streikeuttak har Unio i Oslo tatt ut 547 medlemmer, mens YS Oslo kommune tar ut 88 medlemmer.

– Det er beklagelig at en streik nå rammer innbyggerne i Oslo kommune. Det er ingen annen mulighet enn streik når kommunen ikke er villig til å gi de ansatte en lønnsutvikling på linje med det andre grupper i samfunnet får, sier Vilno.

Også forhandlingsleder Martin Moen for YS Kommune beklager.

– Streiken er rettet mot arbeidsgiver. Hvis den skulle få konsekvenser for brukere av kommunale tjenester beklager vi det, sier han.

Finansbyråd Kristin Vinje mener det er beklagelig at meklingen ble brutt.

– Vi har hatt en lang og konstruktiv mekling med Unio og YS, men det var dessverre ikke mulig å enes. Vi har kommet med et økonomisk ramme som ville gitt kommunens ansatte et godt lønnsoppgjør. Det er derfor beklagelig at disse til slutt valgte konflikt og streik, sier finansbyråd Kristin Vinje.

LES OGSÅ: Slik rammer streiken over hele landet

– Skuffende og provoserende

I likhet med kravene til Unio i staten og i KS-området, krever Unio i Oslo kommune en lønnsutvikling som gjør at man ikke i enda større grad faller etter privat sektor økonomisk.

– Det er både skuffende og provoserende at Oslo kommune velger samme linje som staten og KS. Vi kan ikke godta at lønnsgapet til privat sektor øker ytterligere, sier forhandlingsleder Terje Vilno i Unio Oslo.

LES OGSÅ: Disse tas ut i streik fra onsdag

Streikestart

Mekler Geir Engebretsen sier de første som skal ut i streik er Unio-organiserte som er tatt ut i streik, og som skulle begynt på jobb etter klokken 12 onsdag. For YS begynner streiken ved arbeidsdagens start torsdag morgen.

– Dette er for at de skal ha litt tid til å områ seg. Flere av dem som er tatt ut, jobber skift, og det må derfor settes et bestemt tidspunkt for streikestart, forklarer Engebretsen.

Forhandlingssammenslutningen KAH, som representerer LO-forbundene, og Akademikerne fortsetter meklingen. (TV 2/NTB).