streike-samle-F - Fare for tomme bensinstasjoner

Ringvirkningene av streiken blir stadig mer følbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en pinsehelg uten kontakt mellom partene, var «streikens tale» tirsdag opptrapping – og den fortsetter onsdag. Nesten 50. 000 arbeidstakere i stat og kommune vil være i streik når den varslede opptrappingen er iverksatt denne uken.

Opptrappingen tirsdag førte til at barnehager, skoler og SFO, idrettsanlegg og svømmehaller ble berørt. Allerede neste uke kan bensinstasjonene gå tomme for bensin.

Oljeselskapene jobber på spreng for at den pågående losstreiken i minst mulig grad skal gå ut over forbrukerne. Streiken gjør at båter ikke kommer inn til Sjursøya oljehavn, som forsyner store deler av Sør-Norge med bensin.

Både Norske Shell og Statoil forteller at de har bensin ut uken – men dette er avhengig av at folk ikke hamstrer, men kjøper bensin som normalt.

I tillegg jobber oljeselskapene med forskjellige løsninger for å få lagrene til å vare lengre. En løsning kan være å hente fra andre depoter, eller få inn mindre båter som ikke trenger los.

– Dersom vi får en situasjon der vi ikke får kjørt ut bensin til bensinstasjonene fra Sjursøya og dispensasjonssøknadene ikke innvilges, vil vi kunne få utfordringer med å forsyne bensin fra midten eller slutten av neste uke, skriver Norsk Petroleumsinstitutt.

Med 103 av landets 120 losbåtførere i streik fra onsdag morgen vil ikke alle loser komme seg ut til fartøyene de skal lede til land.

– Det vil selvsagt påføre noen kostnader, og konsekvensene er nok størst om dette rammer olje- og gassindustrien, sier YS-leder stat Pål Arnesen til NTB.

Dersom skipstrafikken stanser ved Kårstø og Mongstad, vil lagrene fylles opp og ytterste konsekvens bli produksjonsstans i Nordsjøen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Lammes trafikken til og fra terminalene og streiken blir langvarig, kan de samlede tapene for involverte selskap og staten bli store, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

Alle større skip til Norge har losplikt, inkludert cruisefartøy. I løpet av den kommende uka anløper det etter planen 11 cruiseskip i Stavanger og 16 i Bergen.

Også kommunestreiken trappes opp onsdag. YS Kommune utvider streiken torsdag og vil da ha i alt 919 medlemmer i streik i 11 kommuner og fem fylkeskommuner.

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune var tirsdag på vei til streikemøte i Tønsberg.

– Vi fastholder at vi har et etterslep å ta igjen for å komme på linje med lønnsutviklingen i privat sektor, sier Olander til NTB.

Også hun sier det nå er opp til motparten, staten og KS, å ta initiativ via Riksmekleren for å finne en løsning.

Forbundene i YS stat trapper opp streiken onsdag med 600 medlemmer. I kriminalomsorgen vil ansatte i Arendal fengsel, avdeling Evje, bli tatt ut.

Trafikkstasjoner over hele landet rammes også av opptrappingen som YS stat varsler. Flere steder blir det ikke mulig å få gjennomført førerprøven. (©NTB)