terror-forsvarer-F - – Vennenes forklaring taler mot psykose

Forsvarer Geir Lippestad mener forklaringen til fire av Breiviks venner vitner om en rasjonell person som ikke er i noen psykose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breivik kommenterte etter forklaringene en rekke punkter hvor han er uenig med vennene. Men for forsvareren er det viktigste det store bildet av Anders Behring Breiviks liv fra videregående og fram til 22. juli 2011.

– De ser jo forskjellig på ting. Men det viktige for meg er ikke om det er sant eller riktig alt han har sagt, men hvordan han har fungert. Og det er i hvert fall lite av det som disse vitnene har forklart, som tyder på en psykose, og som tyder på en person som ikke har noen kontakt med den virkelige verden, sier Lippestad til NTB.

– Alle forteller om en syklus hvor han var med i vennegjengen fram til 2006. Og så hadde han en periode hvor han trakk seg tilbake, men så kom han mer tilbake igjen i 2010-2011. Ut av dvalen, som en av vennene forklarte, sier Lippestad.

Lippestads spørsmål til Breiviks tidligere venner og bekjente, tre klassekamerater og ekskjæresten til en av dem, dreide seg mest om tiden rundt årtusenskiftet. Han mener å ha fått fram at Breiviks politiske holdninger var de samme også lenge før 2006, selv om han ikke planla terror da.

– Det er ikke noe som har kommet etter han har spilt spill eller sittet på gutterommet sitt alene. Dette han sier er problemet med muslimer i Europa, er noe han har vært opptatt av siden videregående skole, sier Lippestad, som påpeker at et av vitnene forklarte at Breivik leste i koranen tidlig på 2000-tallet.

– Han sier at han syntes det var rart å se vennene sine igjen. Han hadde også flere kommentarer enn det han har hatt til andre vitner. I kommentarene var han tydelig på at en del av historiene vennene forteller, var dekkhistoriene han hadde gitt dem for å dekke over terrorplanene, sier Lippestad.

Breivik er også opptatt av at andre opplysninger han har gitt vennene, må ses i lys av dette.

Men hvorfor ville Breivik ha disse pengene av bestekompisen hvis hele diamantkjøpet var en dekkhistorie?

– Det er et spørsmål, men det var i hvert fall det de avtalte. De er enige om at vennen overførte 10.000 kroner til Breivik for å kjøpe diamanter, sier Lippestad, som ikke har hørt klienten si noe om hva de pengene i tilfelle ellers skulle brukes til. (©NTB)