STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)
STREIK: Streikevakter utenfor politihuset på Grønland. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

– Streikebryteri på Politihøgskolen

Politiforbundet mener Politihøgskolen driver streikebryteri, og får støtte fra departementshold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiforbundet, politibetjentenes fagforening, mente det var streikebryteri da Politihøgskolen i Oslo sendte en seksjonsleder fra Oslo til å bemanne studentinntaket i Bergen. Forbundet klaget saken inn til paraplyorganisasjonen Unios streikesekretariat.

Unio: – Konkluderer med streikebryteri

Tirsdag konkluderte Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) med at det ikke er anledning til å sette inn en annen ansatt på samme nivå i organisasjonen til å utføre oppgavene. Kun en overordnet i samme linje kan erstatte en ansatt som er tatt ut i streik.

Les også: Politibåten streikefast i Oslo: – Det er jo helt supert!

– FAD har konkludert med at det arbeid som ble utført av Politihøgskolens ansatte var å betrakte som streikebryteri, sier Eirik Rikardsen, som er medlem av sentral streikeledelse i Unio, til Politiforum.

Rett før helgen sendte Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland en klage til Unios streikesekretariat, etter at Politihøgskolen (PHS) sendte en seksjonsleder fra Oslo til å bemanne studentinntaket i Bergen.

Det skjedde etter at vedkommende politioverbetjent og PF-medlem var tatt ut i streik, noe som lammet studentinntaket i Bergen.

Må trekke seksjonslederen

Les også: Streiken kan forsinke skattepengene dine

Konklusjonen fra departementet innebærer at PHS må trekke tilbake personen som skulle håndtere studentinntaket i Bergen. Dermed blir det ikke gjennomført intervju- og opptaksprosedyrer til PHS i Bergen så lenge streiken varer.

Politihøgskolen mener derimot at det ikke var streikebryteri, og at det ligger innenfor retningslinjene fra FAD å hente inn en seksjonsleder til å holde fortet.

– Opptaksansvarlige, en politioverbetjent i Hordaland, ble tatt ut i streik. Vedkommende var innbeordret til Politihøgskolen og dermed underlagt høyskolens linje. Nærmeste overordnet ved Politihøgskolen, overtok vedkommendes arbeidsoppgaver, i tråd med retningslinjer gitt av FAD, heter det på skolens egne nettsider.

– Kun sjefen kan trå til

Men PF Hordalands leder Kjetil Rekdal mener det kun er sjefen selv som kan steppe inn ved streik.

– I henhold til streikehåndboken er det kun virksomhetens leder som kan gjøre en streikendes arbeid. I mine øyne er det derfor kun sjef ved Politihøgskolen, ikke en seksjonsleder, som kan gjøre jobben til den streikende, sier han til Politiforum.

Les også: Slik rammes du av streiken