syria houla (Foto: Amatørbilder)
syria houla (Foto: Amatørbilder)

– Her starter massakren i Houla

Denne amatørvideoen viser angivelige hvordan syriske innbyggere flykter fra kuleregnet og bombene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syriske aktivister har offentliggjort en amatørvideo som skal vise starten på massakren i Houla fredag.

Blodige barn

På videoen kan man se skrekkslagne syrere som løper på gaten og forsøker å få skadde personer i sikkerhet. Samtidig høres skudd og eksplosjoner. Både barn og voksne ligger dekket av blod på bakken, før de blir løftet inn i en bil.

Se deler av amatørvideoen øverst i artikkelen. (tv2.no advarer mot sterke bilder)

Massakren er den verste enkeltepisoden i den 15 måneder lange konflikten, og ble søndag sterkt fordømt av FNs sikkerhetsråd.

– Ble henrettet

Minst 108 mennesker ble drept og ifølge FN-observatørene i byen, har overlevende fortalt at de fleste ble regelrett henrettet.

Færre enn 20 av dem som er bekreftet drept i den syriske byen Houla, døde som følge av artilleri og ild fra stridsvogner, opplyste FN-talsmannen Rupert Colville tirsdag.

Han understreker imidlertid at det er et tidlig stadium i granskingen av hendelsene.

Ifølge de overlevende ble de fleste ofrene drept i to runder med summariske henrettelser i landsbyen Taldaou utenfor Houla.

Colville bekrefter at 49 barn og 34 kvinner er blant de drepte.

Alvorsprat

Syrias omstridte president Bashar al-Assad møtte tirsdag FNs Syria-utsending Kofi Annan.

Annan, som mandag landet i hovedstaden Damaskus, prøver å redde stumpene av sekspunktsplanen sin for Syria som skulle ha vært iverksatt for seks uker siden.

Det er ventet at han vil prøve å presse Assad til å overholde fredsplanen.

Mandag sa FN-utsendingen at han ville ha «alvorlige og frimodige» samtaler med Assad. Mange holder den syriske presidenten og hans regime ansvarlig for massakren i Houla.

Regimet hevder på sin side at militante islamister sto bak massakren.

– Beskyldningene hagler begge veier. Regjeringen sier at terrorister sto bak, mens opposisjonen peker på den forhatte militsen, sier TV 2s reporter Pål T. Jørgensen som befinner seg i Damaskus i Syria.

Han beskriver stemningen som svært spent i Damaskus etter massakren i pinsehelgen.

– Det er langt flere veisperringer og barrikader utenfor offentlige bygninger. De er redde for bilbomber, sier Jørgensen.

Fordømmes av Norge

Hva som blir utfallet av tirsdagens møte mellom Kofi Annan og president Assad blir først kjent på en pressekonferanse klokken 17.00 norsk tid. Men uten reelle virkemidler, er det uvisst hva FN får gjort med situasjonen i Syria.

Russland vil ikke være med på en væpnet aksjon i Syria, ettersom landet har store økonomiske interesser i Syria.

Samtidig fordømmes angrepene av norske myndigheter, som frykter full borgerkrig.

– Jeg er dypt sjokkert over massakren. Situasjonen i Syria er svært alvorlig og hendelser som dette kan føre landet ut i full borgerkrig, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

FNs observatørstyrke i Syria, UNSMIS, har plassert deler av ansvaret for massakren hos syriske myndigheter, noe Norge gir sin fulle støtte til. (TV 2/NTB)