Jonas Gahr Støre (Foto: Scanpix)
Jonas Gahr Støre (Foto: Scanpix)

Steile fronter i Tschudi-saken

Kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp) og Aps Martin Kolberg barket sammen i en uforsonlig og krass ordveksling da Stortinget tirsdag behandlet den såkalte Tschudi-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått kraftig kritikk av opposisjonen i Tschudi-saken.

For en uke siden behandlet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité saken der det har vært stilt spørsmål ved om utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var inhabil da han bevilget seks millioner kroner til en stiftelse ledet av hans barndomsvenn, redermilliardæren Felix Tschudi.

LES OGSÅ: Opposisjonen retter knallhard kritikk mot Støre

Fremmet «daddelvotum»

I en omstendelig og svært detaljert innledning til debatten om kontrollkomiteens innstilling gjentok Anundsen sin påstand om at Støre burde ha fått sin habilitet vurdert, før UD i 2008 bevilget 6 millioner kroner til et nordområdesenter der Støres venn Felix Tschudi hadde en sentral rolle.

Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har formulert et såkalt «daddelvotum», som er den sterkeste formen for kritikk de kan komme med, uten å fremme mistillitsforslag. Kristelig Folkeparti kritiserer også Støre, men i en mildere form. Regjeringspartiene mener Støre ikke har gjort noe galt i denne saken.

Se debatten i videovinduet øverst i artikkelen

Varsellampene burde lyst

Høyres Per-Kristian Foss fulgte opp kritikken og sa at vennskapet helt åpenbart var en slik karakter at varsellampene burde ha lyst hos Støre.

Han mente også det var talende for Tschudis rolle i prosjektet at det bare var hans selskap som til sjuende og sist ble med som innskyter.

– Det er en skjev og feilaktig framstilling å si at det handlet om en bevilgning til et selskap der Tschudi var styreformann. Det er et bredere bilde, der summen av initiativene avgjorde, sa utenriksministeren.

LES OGSÅ: Stortinget splittet om Støre-kritikk

«Forsvarsadvokat» Kolberg

Aps førsteforsvarer, kontrollkomiteens andre nestleder Martin Kolberg, tok sterkt avstand fra Anundsens framstilling av hendelsesforløpet og det han kalte insinuasjoner om korrupsjonslignende tilstander i UD og vennetjeneste fra Støre til Tschudi.

– Dette er en politisk prosess med det formål å skade utenriksministeren, det er ikke en vanlig kontrollsak. Anundsen forsøker å konstruere en indisiekjede som bakgrunn for sin uberettigede kritikk, sa Kolberg.

– Vennskap gir ikke grunnlag for inhabilitet, men så lenge det er skapt tvil og usikkerhet, mener KrF at det ville vært klokt at Støre allerede i 2008 gikk til lovavdelingen i Justisdepartementet for å få vurdert sin habilitet, sa KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

– Burde vært ute av verden

Venstres leder Trine Skei Grande mener at nordområdesenterets gode formål ikke fritar Støre fra å vurdere sjekk av sin habilitet. Hun var en av flere i opposisjonen som fant regjeringspartienes voldsomme renvasking av Støre påtakelig.

– Vi har brukt altfor mye tid på dette. Hadde regjeringen ikke vært så intenst opptatt av å hevde at enkelte statsråder er ufeilbarlige, hadde dette vært ute av verden tidligere, sa Skei Grande.

SVs Hallgeir H. Langeland derimot sukket i sitt innlegg høyt over at kontrollkomiteen igjen tvinger Stortinget til bruke tid på det han kalte et politisk spillfekteri fra opposisjonens side.

Til høsten skal imidlertid kontrollkomiteen behandle andre saker som er gravd opp i departementene i kjølvannet av SV-statsråd Audun Lysbakkens avgang. Tschudi-saken hørte egentlig hjemme her, men ble løftet ut av Ap for å bli hastebehandlet separat.

(TV 2/NTB)