STORE SKADER: En brannmann spruter vann over en fabrikk som har kollapset i Mirandola, nord i Italia, etter tirsdagens skjelv. (Foto: Marco Vasini/Ap)
STORE SKADER: En brannmann spruter vann over en fabrikk som har kollapset i Mirandola, nord i Italia, etter tirsdagens skjelv. (Foto: Marco Vasini/Ap)
italiafeltsykehus (Foto: AP)
italiafeltsykehus (Foto: AP)
italiaskader2 (Foto: AP)
italiaskader2 (Foto: AP)

– 15 omkommet i nytt skjelv i Nord-Italia

Minst 15 personer har mistet livet i nytt jordskjelv. Flere skal også ligge begravet under ruiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 15 personer mistet livet i jordskjelvet som rammet Nord-Italia tirsdag, ifølge sivilforsvaret. Redningsmannskaper leter fremdeles etter savnede i ruinene.

Tallet på døde er ventet å stige, opplyste myndighetene tirsdag. Flere skal være begravet i ruiner.

– For øyeblikket er 15 bekreftet omkommet, og ytterligere fire eller fem personer er savnet, sier en talsperson for sivilforsvaret til nyhetsbyrået AFP tirsdag ettermiddag.

Lokale medier melder også at mange er blitt skadd i skjelvet, som er det andre jordskjelvet som rammer Nord-Italia på halvannen uke.

LES OGSÅ: Kulturarv ødelagt i jordskjelv i Italia

– Flere er begravd i ruinene

Skjelvet førte til at flere bygninger raste rammen.

– Situasjonen er alvorlig, flere er begravet under ruinene, sier borgermesteren i byen San Felice sul Panaro, Alberto Silvestri,

KOLLAPSET: Denne fabrikken i byen Mirandola er blant bygningene det gikk hardt ut over i jordskjelvet tirsdag formiddag. (Foto: Marco Vasini/Ap)
KOLLAPSET: Denne fabrikken i byen Mirandola er blant bygningene det gikk hardt ut over i jordskjelvet tirsdag formiddag. (Foto: Marco Vasini/Ap)
til TV-kanalen SkyTG24.

Skjelvet, som målte 5,8, hadde sitt episenter rundt 40 kilometer nord for Bologna og 60 kilometer vest for Parma da det rammet ved 10-tiden tirsdag. I tillegg til minst 15 døde, har 200 fått skader.

Flere italienere har sovet i teltleirer siden skjelvet for en drøy uke siden. I leiren Finale Emilia fanget et kamerateam opp hvordan folk reagerte da bakken igjen ristet.

Se video: 619288

Kjente store bevegelser

TV 2s reporter Kristian Bruarøy er på ferie med familien sin i den italienske badebyen Rimini, rundt ti mil unna Bologna.

– Vi var på hotellrommet vårt rundt klokken ni, og kjente en voldsom bevegelse i bygningen, sier han på telefon til TV 2 Nyhetskanalen og legger til:

– Vi skjønte umiddelbart at dette dreide seg om et nytt skjelv, sier han på telefon.

Nordmenn på kurs ble evakuert

En gruppe nordmenn som deltok på barnehagekurs i Nord-Italia, ble evakuert fra hotellet de bor på i byen Emilia-Romagna tirsdag ettermiddag, skriver Adressa.no.

– De ansatte på hotellet kontaktet samtlige gjester og ba de forlate hotellet straks, forteller Bente Brissach fra Stjørdal til avisen.

Hun forteller at de kjente skjelvet tirsdag formiddag godt.

Skjelvet tirsdag formiddag kom en drøy uke etter at sju mennesker mistet livet og en rekke bygninger ble lagt i grus da et kraftig skjelv rammet verdensarvbyen Ferrara og omkringliggende byer. Området har siden vært rammet av en rekke etterskjelv.

RASTE I SKJELVET: En kirke i den italienske byen Mirandola fikk store skader i jordskjelvet tirsdag formiddag. (Foto: Marco Vasini/Ap)
RASTE I SKJELVET: En kirke i den italienske byen Mirandola fikk store skader i jordskjelvet tirsdag formiddag. (Foto: Marco Vasini/Ap)

Den statlige kringkasteren RAI melder at flere skoler så langt sør som Firenze er blitt evakuert tirsdag.

Meldinger på sosiale medier som Facebook og Twitter tydet på at tirsdagens skjelv kunne merkes over hele Nord-Italia.

– Vi kjente at det ristet kraftig, sier Raffaella Besola, som bor i Bologna.

ITALIA BLE OGSÅ RAMMET AV JORDSKJELV FOR HALVANNEN UKE SIDEN: Norske Nanny (42) våknet av at hele soverommet ristet

Politisjefen i byen Modena Salvatore Iannizotto forteller at det er mye frykt og usikkerhet i byen nå.

Fra Cavezzo, like ved Modena, forteller en politimann:

– Byen er i stor grad ødelagt. Folk befinner seg under ruinene, vi vet ikke hvor mange.

– Vil gjøre alt som trengs

Statsminister Mario Monti sa tirsdag han vil forsikre alle om at staten vil gjøre alt som trengs.

BEGRAVD I RUNIER: Minst femten personer har mistet livet. Flere ble begravd da bygniger raste.  (Foto: APTN)
BEGRAVD I RUNIER: Minst femten personer har mistet livet. Flere ble begravd da bygniger raste. (Foto: APTN)

– Staten vil gjøre alt som er mulig å gjøre, så fort den kan, for å garantere at en region så spesiell, så viktig, så produktiv for Italia kan vende tilbake til normalen, sa Monti.

Skjelvene har rammet et område som er viktig for Italias matproduksjon, og de viktige eksportproduktene parmesanost og balsamicoeddik kommer herfra. Bønder anslår at skjelvet 20. mai uke gjorde skader i landbruket for over 200 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner.

Tirsdagens skjelv vil trolig skape enda flere problemer for de små og mellomstore bedriftene i regionen. Regjeringen vurderer skatteletter for å hjelpe dem, og har i tillegg gjort titalls millioner kroner tilgjengelig til å sikre bygninger og reparere skader.

(©NTB/TV 2)