Usain Bolt. (Foto: Petr David Josek/Ap)
Usain Bolt. (Foto: Petr David Josek/Ap)

Bolt vant uten toppfart

En dårlig start ødela løpet for verdens raskest mann - men det ble likevel seier.

Usain Bolt vant sin første Europa-start for året, men manglet eksplosiviteten og sa etter 100-meterseieren i Ostrava at han ikke har løpt dårligere siden et løp i Canada i 2009.

– En veldig dårlig dag i startblokkene. Så mye mer er det ikke å si om dette. Da starten gikk skjønte jeg nesten ikke helt hva som var i ferd med å skje. Jeg manglet totalt eksplosiviteten.

– Når jeg ikke får til starten, så blir løpet gjerne dårlig også, for det er i startøyeblikket jeg setter sammen løpet mitt, forklarer Bolt etter seieren i fredagens World Challenge-stevne.

Han lå langt bak konkurrentene på de første meterne, og det var ikke før etter 60-70 meter at han var i teten. Fra da og inn til mål var han suveren, men tiden ble temmelig ordinær i et snaut sekundmeters motvind. Bolt løp inn til 10,04.

– Klarte ikke å få flyt
Han hadde veteranen Kim Collins rett bak seg, men den gamle verdensmesteren fra St. Kitts og Nevis ble slått med 15 hundredeler. Tredjeplassen i løpet gikk til amerikanske Darvis Patton med 10,22 sekunder.

– Jeg klarte aldri å få dette løpet til å flyte som det skulle. Vanligvis er jeg i god fart og kan cruise inn fra 50 meter er passert. Nå ble det ikke slik. Nei, dette var ikke bra, slår Bolt fast.

– Farten kom ikke av seg selv, som den pleier. Jeg måtte virkelig slite for å få opp farta.

Les også: Bolt dumpet kjæresten for å fokusere på OL

– Nå skal jeg på hotellet og se på videoen fra løpet. Så får jeg ta en prat med treneren min. Han får fortelle meg hva jeg skal gjøre annerledes i Roma for å få en knalltid der, sier Bolt.

Han kommer til Oslo i begynnelsen av juni, og der skal han møte landsmannen Asafa Powell i en mini OL-finale. For Norge blir Jaysuma Saidy Ndure dessverre ikke med der.

Det er også verdt å merke seg at britiske Tiffany Porter gikk til topps på 100 meter hekk for kvinner med 12,65 sekunder. Hus slo Priscilla Lopes-Schliep fra Canada med 15 hundredeler. Litt overraskende var det at amerikanske Lolo Jones ikke klarte å løpe under 12,90 sekunder. Hun tok tredjeplassen med 12,94.

Det norske korthekkhåpet Christina Vukicevic sesongåpner i nederlandske Hengelo søndag.

Andreplass for Thorkildsen
I stav for menn klarte franske Renaud Levillenie 5,90 meter. Et glimrende resultat så tidlig i sesongen. Tyskeren Karsten Dilla tok annenplassen, men han hoppet bare 5,72, så her var det snakk om en skikkelig utklassing.

Andreas Thorkildsen var eneste norske deltaker i Ostrava. Han tok andreplassen i spyd bak den tsjekkiske hjemmefavoritten Vitezslav Vesely. Tsjekkeren klarte 85,67 meter, mens Thorkildsens lengstekast målte 84,72 meter. (©NTB)