snildalnordenstam
snildalnordenstam

Hyllet Dale Oen etter to norske svømmegull

Sara Nordenstam gikk til topps på 200 meter bryst i Ungarn fredag. Halvtimen senere tok Ingvild Snildal gull på 100 meter butterfly.

Fredag 25. mai 2012 går inn i historien som en av de største dagene i norsk svømmehistorie.

Fra før hadde Norge to europamestere å skilte med; Irene Dalby og Alexander Dale Oen. Nå er dette antallet doblet.

Under EM i Ungarn slo både Sara Nordenstam og Ingvild Snildal til i bassenget, og bare en halvtime etter at Nordenstam hadde gått til topps i 200 meter bryst, var Snildal først i mål på 100 meter butterfly.

Banket forhåndsfavoritten
Nordenstam ble klokket inn på 2.26,91, noe som er over tre sekunder svakere enn hennes egen europeiske rekord på distansen. Tiden holdt likevel til 29-åringens første gullmedalje i et europamesterskap noensinne.

Nordenstam knuste forhåndsfavoritt Irina Novikova fra Russland og de øvrige konkurrentene, og var kun to hundredeler bak OL-kravet på distansen.

Novikova, som hadde klart beste tid i semifinalen, ble nummer to, og endte 34 hundredeler bak den norske vinneren. Tyske Sarah Pöwe tok bronsen.

Knallsterk åpning
Ingvild Snildal endte tre hundredeler foran den svenske sølvvinneren Martina Granström.

Snildal åpnet knallsterkt og ledet klart ved vending etter 50 meter. Selv om hun fikk hard konkurranse av Granström mot slutten, holdt det helt inn for 23-åringen.

Vinnertiden var 58,04. Israelske Amit Ivri tok bronse på 58,78.

Hyllet Dale Oen
Etter gulløpet jublet Nordenstam mens hun pekte på det norske flagget på venstresiden av badehetten. På andre siden hadde hun initialene til den avdøde verdensmesteren og lagkameraten Alexander Dale Oen.

– Vi savner Alex hele tiden, men han er med oss. Jeg har lært så mye av Alex, og hvis det ikke hadde vært for Alex, så hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Nordenstam til TV 2 Sporten like etter at gullmedaljen er sikret. (©NTB/TV 2)

snildalnordenstam000002
snildalnordenstam000002