hesjedal000001
hesjedal000001

Hesjedal nærmet seg rosa – Basso i trøbbel

Ryder Hesjedal imponerte voldsomt på 19. etappe av Giro d'Italia, mens Roman Kreuziger fikk sin revansje.

Ivan Basso feilet da han skulle sett inn støtet i kampen om Maglia Rosa. I stedet er det en kanadier med norske aner som seiler opp som den heteste kandidaten til sammenlagtseieren i Giro d'Italia.

Ryder Hesjedal slo resten av favorittene på 19. etappe og kom inn på en meget sterk 2. plass. Kun Roman Kreuziger klarte å holde seg foran Garmin-Barracuda-rytteren i den siste stigningen.

For Kreuziger ble etappeseieren en herlig revansje etter onsdagens kriseetappe. Da havnet tsjekkeren over 11 minutter bak konkurrenten og ødela alt håp om sammenlagtseier.

– For to dager siden følte jeg meg «under nulltallet». En slik elendig dag kan jeg aldri huske å ha opplevd, og det er vanskelig å akseptere at jeg ikke er med i sammendraget mer. Selvsagt hjelper etappeseieren, men jeg klarer ikke å la være å tenke på at jeg er ute av sammendraget, sier Kreuziger til tv2.no.

Kreuziger-brudd
Med rundt 26 kilometer til mål rykket Dario Cataldo til og fikk blant annet med seg Kreuziger. Ettersom sammenlagtsjansene ble ødelagt tidligere i uken jaktet Astana-rytteren på en etappeseier som plaster på såret.

Bak lå favorittene samlet og skulte på hverandre. Liquigas-laget hadde nok en gang gjort en kjempejobb for Ivan Basso, men i den siste stigningen opp Alpe di Pamepago var det Basso selv som måtte gjøre jobben.

Les også: Sjekk hvilken rytter Kaggestad tror vinner Giroen

Med 1:22 opp til sammenlagtleder Joaquim Rodriguez visste Basso at han lå i en flott posisjon med tanke på seier i Milano. Men det ble ikke Liquigas-kapteinens dag.

Imponerende av Scarponi og Hesjedal
For i stedet for et skikkelig Basso-angrep var det fjorårsvinner Michele Scarponi som rykket tøffest opp den siste stigningen.

Verken Basso eller Rodriguez i rosa klarte å følge med på kjøret og fikk luke opp til Scarponi.

En som klarte å følge med på tempoet til Scarponi var Ryder Hesjedal. Garmin-rytteren med norsk slekt fortsatte med sin meget imponerende Giro-innsats og lå side om side med italieneren.

Da Scarponi begynte å senke tempoet, fortsatte Hesjedal å kjøre på. I mål var han bare 19 sekunder bak Kreuziger - men enda viktigere, 13 sekunder foran Joaquim Rodriguez.

Se innspurten i videovinduet øverst i saken

Nå er det bare 17 sekunder som skiller Hesjedal og Rodriguez i sammendraget når to etapper gjenstår.

Topp 10, 19. etappe:
1. Roman Kreuziger - 6:18:02
2. Ryder Hesjedal + 0:19
3. Joaquim Rodriguez + 0:32
4. Michele Scarponi + 0:35
5. Domenico Pozzovivo + 0:43
6. Ivan Basso + 0:55
7. Rigoberto Uran + 0:57
8. Mikel Nieve + 1:18
9. Stefano Pirazzi + 1:22
10. John Gadret + 1:22

Topp 5, sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez
2. Ryder Hesjedal + 0:17
3. Michele Scarponi + 1:39
4. Ivan Basso + 1:45
5. Rigoberto Uran + 3:21