Blatter og Siem
Blatter og Siem

Siem om Norges VM-bidrag: – Veldig mye større enn vi har skjønt

Handshake for Peace har kvalifisert seg til Brasil-VM i 2014.

Fotballforbundet lanserte denne sesongen kampanjen «Handshake for Peace» i samarbeid med Nobels Fredssenter.

I korte trekk går den ut på at kapteinene på lagene i Tippeligaen møtes etter kamp sammen med dommerne, for å gi hverandre et håndtrykk i midtsirkelen, med TV-kameraer til stede.

Under FIFA-kongressen i Budapest fredag ble det annonsert at ordningen innføres av organisasjonen i løpet av året. Dette betyr blant annet at det vil håndhilses etter kampene i Brasil-VM i 2014.

– Sterkt symbol og signal
Kampanjen skal være en del av alle FIFA-turneringer i 2012, noe som inkluderer VM for klubblag i desember.

– Handshake for Peace er isolert sett en liten handling, men et sterkt symbol og signal til verden. Vi oppfordrer derfor samtlige av våre medlemsnasjoner til å implementere symbolet og budskapet i samtlige turneringer og kvalifiseringskamper, sier FIFA-president Sepp Blatter, ifølge Fotballforbundets nettsider.

– Bedre og renere sport
Den omstridte fotballederen er spesielt fornøyd med å ha fått i stand et samarbeid med en organisasjon med stor innflytelse.

– Nobels fredspris er den mest prestisjefylte prisen i hele verden. FIFA er derfor stolt over å ha inngått samarbeid med Nobels Fredssenter i Norge. Sammen kan vi hjelpe hverandre med å få ut fredsbudskapet gjennom fotballfamilien, samtidig som Handshake for Peace er viktig for fotballens egen prosess mot en bedre og renere sport, sier Blatter.

– Mer enn en symbolhandling
Fotballpresident Yngve Hallén uttrykker stolthet over at NFF og Nobels Fredssenter har nådd gjennom i FIFAs korridorer, og mener at Blatters karakteristikk av Handshake for Peace som et symbol og signal er en underdrivelse.

– Det er fantastisk at et lite land som Norge kan sette sterke spor etter seg internasjonalt på et område som er så viktig for fotballen. FIFA har gitt NFF og Nobels Fredssenter stor anerkjennelse for det holdningsskapende arbeidet som Handshake for Peace representerer - manifestert gjennom det karakteristiske håndtrykket som er noe langt mer enn kun en symbolhandling. Dagens avtale gjør at håndtrykket nå blir verdensomspennende, og det gjør meg stolt, sier Hallén til fotball.no.

– Veldig mye større enn vi har skjønt
Også generalsekretær Kjetil Siem stemmer i.

– Det er fint at det å oppføre seg litt bedre har blitt en internasjonal greie. Og at det som vi startet med i Norge så sent som denne sesongen nå blir adoptert på denne måten, og vi får dette på VM-finalen i Brasil, det er jo artig, da, sier Siem.

Han er imidlertid ikke så opptatt av oppfinnelsens geografiske opprinnelse.

– Norsk fotball har spilt en rolle i dette, men det synes jeg er helt underordnet, synes jeg. Det viktigste er at dette blir noe for hele fotballen, ikke hvem som har gjort hva. Den største seieren er at fotballfamilien og Nobels Fredssenter har funnet hverandre. Det tror jeg er starten på noe som er veldig mye større enn vi har skjønt i dag, sier fotballederen.

Se intervjuet med Kjetil Siem i videovinduet øverst

Hva synes du om Handshake for Peace?
Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!