euro1988
euro1988

1988 - Van Bastens supervolley

Nederlands gullrekke skjøt seg inn i nasjonens hjerter og til topps i Europa i Vest-Tyskland i 1988. Hvem husker vel ikke de oransje draktene, med løven brølende på brystet?

Rinus Michels profilerte disipler, anført av AC Milan-duoen Ruud Gullit og Marco van Basten, viste for en hel verden hva fotball handlet om da førstnevntes kontante heading og sistnevntes helt vanvittige volleyskudd avgjorde finalen mot stakkars Sovjet i München.

Van Basten endte i tillegg opp som mesterskapets toppscorer med sine fem fulltreffere totalt. Skuffelsen var omvendt proporsjonal for vertslandet Tyskland, som ikke maktet å ta gull da EM endelig ble arrangert på hjemmebane.

Franz Beckenbauers mannskap var soleklare favoritter etter to strake VM-finaler, og med spillere som Jürgen Klinsmann, Jürgen Kohler, Thomas Berthold og Rudi Völler på banen skulle det mer enn flaks til for å avansere på tyskernes bekostning.

Italia var nære ved å klare det i turneringen første kamp, men Paolo Maldini og Gianluca Vialli måtte nøye seg med 1-1. Begge gikk videre etter seirer mot Spania og Danmark.

I den andre gruppen var England soleklare favoritter, men tap for Irland sendte både dem og til slutt irene ut av turneringen til fordel for Nederland og Sovjet.

EM-vinnerne fra Holland var kun åtte minutter fra å bytte plass med irene, men en heldig Wim Kieft-scoring reddet Frank Rijkaard & co.

Før den tid hadde Marco van Basten introdusert seg med hat trick mot England, og mer skulle det bli. Sensasjonelt nok tok nederlenderne skalpen også på vertsnasjon Vest-Tyskland for første gang på 32 år. Lothar Matthäus ga vertene ledelsen, men Ronald Koemans billige straffespark og van Bastens fjerde turneringsscoring fikset finalebilletter mot Sovjet.

Resten er historie. Finalemålene er det bare å bestille på video.

Toppscorere:
5 Marco van Basten (Nederland)
2 Oleg Protasov (Sovjetunionen)
2 Rudi Völler (Vest-Tyskland)

EMs drømmelag (4-4-2):
Hans van Breukelen (Nederland) Keeper

Giuseppe Bergomi (Italia) Forsvar
Ronald Koeman (Nederland) Forsvar
Frank Rijkaard (Nederland) Forsvar
Paolo Maldini (Italia) Forsvar

Giuseppe Giannini (Italia) Midtbane
Lothar Matthäus (Vest-Tyskland) Midtbane
Jan Wouters (Nederland) Midtbane
Ruud Gullit (Nederland) Midtbane

Gianluca Vialli (Italia) Angrep
Marco van Basten (Nederland) Angrep

Kamper:

Gruppe 1

Vest-Tyskland - Italia 1-1
Danmark - Spania 2-3
Vest-Tyskland - Danmark 2-0
Italia - Spania 1-0
Vest-Tyskland - Spania 2-0
Italia - Danmark 2-0

Gruppe 2

England - Irland 0-1
Nederland - Sovjetunionen 0-1
England - Nederland 1-3
Irland - Sovjetunionen 1-1
England - Sovjetunionen 1-3
Irland - Nederland 0-1

Semifinaler

Vest-Tyskland - Nederland 1-2
Sovjetunionen - Italia 2-0

Finale

Sovjetunionen - Nederland 0-2