euro1968
euro1968

1968 - Finalist etter myntkast

I 1968 lignet EM fortsatt ikke veldig på dagens storstilte kassasuksesser. Trodde du myntkast for å avgjøre fotballkamper var forbeholdt lokale turneringer for småbarn? Tro om igjen. Semifinalen mellom Sovjet og Italia i 1968 ble avgjort nettopp ved bruk av denne noe omdiskuterte metoden. Italias kaptein valgte riktig, og gikk seinere hen og vant hele turneringen foran Jugoslavia - den første og eneste EM-finalen avgjort etter omkamp.

Som andre land på rad sikret italienerne gullet som vertsnasjon, etter at Spania hadde gjort det samme året før. Gullet var en enorm oppmuntring for de asurblå, som floppet fullstendig under VM to år tidligere. Seieren kom i det første mesterskapet med dagens navn, etter at man frem til og med 1964 hadde kalt mesterskapet for Nasjonscupen. Turneringen var også den første hvor man innførte grupper i kvalifiseringsfasen, slik vi kjenner Europamesterskapet fra i dag. Selve sluttspillet besto imidlertid fortsatt kun av fire lag. Vest-Tyskland deltok for første gang dette året, med en ung Gerd Müller med for første gang.

Samtidig satte turneringen sin fortsatt gjeldende tilskuerrekord da 130 711 mennesker presset seg inn portene på Hampden Park for å se hjemlandet Skottland spille 1-1 mot England.

Likevel måtte det altså krone og mynt til for å avgjøre semifinalen mellom Italia og Sovjet. Ingen av lagene maktet å score i løpet av 120 minutter, og straffesparkkonkurranse var fortsatt et fremmedord.

Italienerne var heldige og avanserte til Roma, hvor første kamp mot Jugoslavia – som slo England i sin semifinale - endte 1-1. Der ble for øvrig Alan Mullery den første i en lang rekke engelskmenn som har sett det røde kortet i et sluttspill. Som straff fikk han ikke delta da resten av laget mottok bronsemedaljene.

Tilbake i finalen gjorde italienerne jobben i EMs hittil eneste omspillskamp på finalenivå. Italia tok sitt første EM-gull takket være scoringer fra Luigi Riva og Pietro Anastasi.

Toppscorere:
3 Dragan Dzajic (Jugoslavia)
3 Vahidin Musemic (Jugoslavia)
2 Angelo Domenghini (Italia)
2 Bobby Charlton (England)
2 Fleury Di Nallo (Frankrike)
2 Ilija Petkovic (Jugoslavia)
2 Piero Prati (Italia)

EMs drømmelag (4-2-4):

Dino Zoff (Italia) Keeper

Mirsad Fazlagic (Jugoslavia) Forsvar
Giacinto Facchetti (Italia) Forsvar
Albert Sjesternev (Sovjetunionen) Forsvar
Bobby Moore (England) Forsvar

Ivan Osim (Jugoslavia) Midtbane
Sandro Mazzola (Italia) Midtbane

Angelo Domenghini (Italia) Angrep
Geoff Hurst (England) Angrep
Luigi Riva (Italia) Angrep
Dragan Dzajic (Jugoslavia) Angrep

Kamper:

Kvartfinaler

England - Spania 1-0
Spania - England 1-2

Frankrike - Jugoslavia 1-1
Jugoslavia - Frankrike 5-1

Bulgaria - Italia 3-2
Italia - Bulgaria 2-0

Ungarn - Sovjetunionen 2-0
Sovjetunionen - Ungarn 3-0

Semifinaler

Italia - Sovjetunionen 0-0
Jugoslavia - England 1-0

Bronsefinale

England - Sovjetunionen 2-0

Finale

Italia - Jugoslavia 1-1

Omkamp

Italia 2-0 Jugoslavia