Hver femte barnestol får strykkarakter

Ny undersøkelse avdekker store forskjeller.

Det er slett ikke tilfeldig hva slags barnesete du velger. Her er forskjellene store mellom de ulike merkene. (Foto: ADAC)
Det er slett ikke tilfeldig hva slags barnesete du velger. Her er forskjellene store mellom de ulike merkene. (Foto: ADAC)

Å velge barnesete er slett ikke noen enkel sak. Det finnes utrolig mye å velge mellom på markedet og det er store variasjoner: Både på sikkerhet, komfort og bruksegenskaper.

Den danske bileierorganisasjonen FDM og det danske Forbrugerrådet har akkurat publisert en omfattende test av barneseter. Hele 32 modeller, alle relativt nye på markedet, har gått gjennom omfattende tester i et tysk laboratorium.

Norsk sete er best, ifølge Forbrukerrådet. Les mer her:

En eller to stjerner

Her har man simulert både front- og sidekollisjon, og målt hvordan dette påvirker testdukkene.

Samtlige seter i testen er internasjonalt godkjent og er fullt lovlige. Likevel er det store forskjeller.

Del med Facebook-vennene dine

Hele seks barnseter dumper og får enten en eller to av totalt oppnåelige seks stjerner. Felles for dem er at de ikke blir tilfredsstillende godt festet til bilen. Dessuten er de ikke optimalt utformet i forhold til barnet som skal sitte i setet, de er for ustabile - og selene sitter ofte ikke godt nok.

LES OGSÅ: Plass til tre barneseter - hva velger du da?

Kan bli kvalt

- Ved et kraftig sammenstøt kan barnet få et voldsomt støt i magen. Det kan forårsake indre skader, i verste fall kan barnet bli kvalt fordi selene sitter feil, sier bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen i en kommentar.

Setene som blir underkjent er disse: PEG PEREGO VIaggio Convertible (opp til 18 kilo), PHIL & TEDS Tott XT (9-36 kilo), KIDDY Guardianfix Pro (9-36 kilo), Easycarseat Inflatable (opp til 36 kilo), GRACO Junior Maxi (opp til 36 kilo), GRACO Logico L (opp til 36 kilo).

Minst fire stjerner

- Mange av stolene ville passert gjennom de alminnelige sikkerhetsgodkjennelsene. Men vi stiller høyere krav. Sikkerheten skal være helt på topp, det er den ikke i disse tilfellene sier Forbrugerrådets Gitte Sørensen.

Forbrugerrådet og FDM anbefaler at man velger et sete som oppnår minst fire stjerner i denne testen. Først da er man sikker på å få et bra nok barnesete.

LES OGSÅ: Får man inn barnesete i denne bilen?

Kjøp Isofix

De anbefaler også at man velger sete med isofix-fester. Disse koster gjerne noen hundrelapper ekstra, men sitter bedre festet enn når man bruker bilens sikkerhetsbelter til dette.

Isofix minimerer også riskoen for at man fester setet feil. Mange seter har svært komplisert og kronglete innfesting, noe som øker risikoen for feilmontering som igjen kan få fatale følger ved en ulykke.

LES OGSÅ: Hva gjør du hvis mangler Isofix i bilen?

Ingen omkom

I Norge har stort fokus på sikring av barn i bil over mange år gitt resultater.

I fjor omkom ingen barn fra 0-5 år som som passasjer i en bilulykke. Det anbefales for øvrig at man bruker barnesikringsutstyr fram til barnet er 135 cm høyt / passerer 36 kilo. I praksis betyr det gjerne i 9-10 års-alderen.

Vet du hvor sikker bilen din er? Her kan du sjekke