Å peile oljen på girkassa med jevne mellomrom kan spare deg for et dyrt havari. Dessuten tar det bare noen få sekunder. Illustrasjonsbilde.
Å peile oljen på girkassa med jevne mellomrom kan spare deg for et dyrt havari. Dessuten tar det bare noen få sekunder. Illustrasjonsbilde.

Automatolje: Pass på så denne ikke går tom

Det er ikke bare motoroljen du må peile.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Hvordan skal man måle automat-giroljen? Har hørt at det ska gjøre når motoren går, eller når den er av, men varm. Hadde vært svært nyttig for meg å visst dette, da bilen min "svetter" litt auttomatolje, fra en løs pakning. Lurer også på om du vet hvor man fyller automatolje? har ikke tank til det, som jeg kan finne.. Jeg har en Chrysler Stratus 2.5 v6 1996-modell.

Mvh Torleif

.

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei Torleif.

Å peile olje, enten det er på motor eller automatgirkasse, er svært viktig og kanskje særlig når man som deg har en liten lekkasje, da gjør du lurt i å holde ett øye med dette.

Kjører man med for lite olje over tid, kan det ende med en kostbar og unødvendig overhaling.

Heldigvis er det ikke vanskelig - bare man vet hvordan, er dette gjort på bare noen få sekunder.

Det er riktig at det skal gjøres når motoren / girkassa er varm og når bilen går på tomgang, dessuten må bilen stå plant.

Min erfaring er at det er enklest å peile når bilen står i "N" ,står den i "P" piskes ofte olje opp og det er litt vanskeligere å lese av peileresultatet.

Altså: Giret i "N", håndbrekket godt tiltrukket, varm girkasse og tomgang. Du åpner panseret og finner peilepinnen , trekker denne ut og tørker av den med en lofri fille / papir. Stikker den ned igjen og trekker den opp og "leser av" oljenivået. Så enkelt er det!

Pass på å etterfylle med riktig type olje og ikke overfyll. Illustrasjonsbilde.
Pass på å etterfylle med riktig type olje og ikke overfyll. Illustrasjonsbilde.

Ved etterfylling, skal girolje på de aller fleste biler med automatgir fylles ned i peilepinnerøret. Det er ofte omtrent umulig uten å søle - så en passelig trakt er absolutt på sin plass her. Pass også på å bruke riktig oljetype. Er du i tvil, så sjekk i bilens instruksjonsbok eller hør med en forhandler.

Dra gjerne girspaken sakte gjennom alle girene (slik at alle ventiler etc åpner / lukker) før du peiler på nytt. Vær forsiktig så du ikke overfyller!

Lykke til!

Oljeskift: Du sparer mye på å gjøre det selv

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: