Krasjtest
Krasjtest

Får toppscore i ny krasjtest

Fire biler er testet – ekstra skryt til BMW og Mazda. Se resultatene:

Det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP er akkurat ute med nye resultater. Fire biler har gjennomgått det omfattende kollisjonstest-programmet – og fått sine karakterer.

Denne gangen er det Mazda CX-5, Hyundai i30, Peugeot 208 og BMW 3-serie som har vært under lupen. Og her får vi ingen store overraskelser. Alle fire klarer toppscore som er fem stjerner.

Del med Facebook-vennene dine

Fotgjengerbeskyttelse

Euro NCAP har strammet inn kravene sine ytterligere i 2012 og legger nå mer vekt på fotgjengerbeskyttelse. Det har gått hardt ut over flere bilmodeller, men denne kvartetten klarer seg bra også på dette punktet.

BMW 3-serie får særlig skryt og oppnår 78 prosent i denne kategorien. Det blir beskrevet som svært bra for en bil som ikke har såkalt "aktivt panser". Hyundai i30 får 67 prosent, Mazda CX-5 64 prosent og Peugeot 208 61 prosent for fotgjengerbeskyttelse.

LES OGSÅ: Familiebilen skuffer i krasjtest

Automatiske bremser

Mazdaen utmerker seg når det gjelder sidekollisjon. Den får maksimal score på dette punktet, som den eneste av disse fire. Her gjør Hyundai i30 det svakere, Euro NCAP trekker fram svak beskyttelse av brystregionen som et minus. På beskyttelse av barn i barnesete er imidlertid i30 den beste i denne testen.

Både Mazda og BMW tilbyr automatiske bremser på sine modeller. Dette systemet overvåker trafikken foran bilen og aktiverer bremsene automatisk hvis det er fare for et sammenstøt.

LES OGSÅ: Disse SUV-ene slaktes i krasjtest

Godt eksempel

– Hvis alle biler var utstyrt med dette, ville mange ulykker vært begrenset eller unngått på europeiske veier. Mazda CX-5 har dette som standardutstyr i Europa og går med det foran med et godt eksempel andre bilfabrikanter bør etterfølge, sier Euro NCAPs generalsekretær Dr Michiel van Ratingen.

Du kan se alle resultatene pluss video av krasjtestene på nettsiden til Euro NCAP – her:

Her gikk det ikke bra: Kriseresultat i krasjtest