kropp (Foto: Illustrasjonsfoto)
kropp (Foto: Illustrasjonsfoto)

Hver fjerde 11-åring har gått på slankekur

Undersøkelse viser at barn helt ned i 11 år har store komplekser for kroppen sin.

En undersøkelse gjort av Verdens helseorganisasjon stadfester at mange unge barn helt ned i 11 år har store komplekser for kroppen sin.

Undersøkelsen blir gjennomført hvert fjerde år, og sammenligner sunnhet blant skolebarn i alder 11, 13 og 15 år i 39 land.

Det er blant våre danske naboer at resultatet har vakt oppsikt. Mange danske 11-åringer føler seg for fete, og hele 25 prosent forteller at de har prøvd forskjellige slankekurer, skriver bt.dk.

Les også: Camilla (17) kan bare spise ett måltid om dagen

I toppen

Resultatet plasserer våre danske naboungdommer helt i toppen når det gjelder slankekurer og vektforstyrrelse.

Til sammenligning svarer kun seks prosent av svenske ungpiker at de har prøvd å slanke seg.

Blant danske 13-årige jenter forteller fire av ti at de føler seg for fete, og har prøvd å slanke seg, mens tallet i Norge og Sverige for den tilsvarende gruppen er på henholdsvis to av ti og én av ti.

Den danske avisen opplyser også at danske barn er overhodet ikke overvektige sammenlignet med unge i andre land. Kun få har for mange kilo på kroppen. Likevel føler danske unge seg fete, noe som gjør at flere prøver å slanke seg sammenlignet med de andre nordiske landene.

Les også: Bortskjemte barn bestemmer middagen

Vil undersøke tallene

Det får Mette Rasmussen til å stusse. Hun har vært med og utarbeidet de danske tallene hos Statens Institutt for Folkesunnhet for WHO.

Nå vil hun se nærmere på årsakene.

– Man må spørre seg selv hva denne forskjellen er uttrykk for. Hvorfor ligger danske unge i toppen når det gjelder vektreduserende atferd, selv om de ikke er overvektige? Lider de danske unge av en særskilt negativ kroppsoppfattelse? For å finne ut av dette skal vi se nærmere på danske unges trivsel, og snakke med de unge selv, forteller hun til bt.dk.

Les også: Ungdommer skjærer, slår og brenner seg selv