Ringnes sommerøl (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Ringnes sommerøl (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Sommerøl er over 20 kroner dyrere enn vanlig øl

Sjekk hvem som har den billigste sommerølen.

En kald pils i solsteiken er definisjonen på idyll for mange, og flere drikkevareprodusenter vet å benytte seg av dette. Så fort ordet sommer blir lagt til på emballasjen og oppskriften blir noe endret, stiger prisen i takt med sommerstemninger på flere øltyper.

TV 2 hjelper deg har sjekket priser på sommerøl og tilsvarende øl fra de store bryggeriene i seks butikker i Oslo. Vår pristest avslører at det kan bli en dyr affære å velge sommervarianten over vanlig øl. Særlig på literprisen skinner prisforskjellen igjennom.

Les også: Bør du egentlig drikke rett fra boksen?

Over 20 kroner dyrere

Størst prissprik var det mellom 0,33 liters boksen med Ringnes Sommerøl og tilsvarende Ringnes Pilsner. Sommerølen kostet 22 kroner, og Pilsner kostet 14 kroner på en Rema 1000 butikk i Oslo sentrum. Ser man på literprisen, er sommerølen fra Ringnes 25 kroner dyrere enn Pilsner.

Med 67 kroner literen har Ringnes Sommerøl har også dyreste literpris i TV 2 hjelper degs pristest.

Hakk i hel kommer sommerølen fra Hansa. Ifølge vår pristest, er en boks med Hansa Sommerøl 20 kroner dyrere for literen enn Hansa Pilsner 365. For en boks med 0,5 liter sommerøl fra Hansa koster det altså 10 kroner mer enn for en vanlig øl fra samme merke.

Se hele oversikten i bunn av saken.

Les også: Her får du rabatt på øl og røyk på mandager

Liten boks, høy literpris

En tendens i vår pristest er at ølboksene med 0,33 liter, generelt sett har en høyere literpris enn det 0,5 liters bokser har.

Både sommerølen med størst prissprik, Ringnes Sommerøl, og den andre sommerølen på 0,33 liter i pristesten har gjennomgående noe høyere literpris i forhold til halvliters boksene.

For en boks med Tuborg Sommerøl må du ut med 61 kroner literen. Det er 9 kroner mer enn literprisen på Tuborg Grønn som også rommet 0,33 liter.

– At literprisen er høyere enn sommerøl på 0,5L boks drives først og fremst av avgiftsforskjellen, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Les også: Skrur opp prisen på julevarer

Flere faktorer spiller inn

Snittprisen på Ringnes sommerøl er ifølge Bruusgaard 21,60 kroner, og han mener det er flere faktorer som kan være skyld i det store avviket vi avslørte i vår pristest.

– Det er kjedene som setter forbrukerpris på våre produkter. Prisene mellom de ulike kjedene varierer en god del. Trolig er prissjekken foretatt i en kjede som har satt prisen på Ringnes Sommerøl urimelig høyt.

Sommerølen fra Ringnes lå jevnt på 22 kroner i alle tre butikkene vi fant den i. Det store prisspriket skyldes at Ringnes Pilsner er priset til kun 14 kroner i en av Rema 1000-butikkene vi var innom.

Les også: – Dette er veldig, veldig vondt!

Denne sommerølen er billigst

Den billigste sommerølen i vår pristest er fra Borg. På Rimi koster det 24 kroner for en boks med 0,5 liter Sommerpils fra Borg. Det er kun fire kroner som skiller literprisen på Borgs sommerøl fra vanlig pils fra samme merke.

Saken fortsetter under bildet.

Borg sommerøl (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
Borg sommerøl (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Derfor er sesongvarer dyrere

Sommerøl produseres naturlig nok i mindre volum enn helårsøl. Utgifter som blant annet emballasje, bokser og etiketter blir ifølge Bruusgaard høyere som følge av mindre volumer. Det er en av grunnene til at sesongvarer har til vane å være dyrere enn helårsvarer.

– Det er heller ikke uvanlig at kjedene tar en noe høyere fortjeneste på sesongvarer sammenlignet med helårsvarer, da det ofte er en noe høyere betalingsvillighet for slike produkter. Kjedene bruker ofte de største helårsproduktene som såkalte signalvarer, og tar ofte ut en lavere fortjeneste på dem, sier kommunikasjonssjefen til TV 2 hjelper deg.

ol grafikk
ol grafikk

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter