Pedro Proença fra Portugal dømmer Mesterliga finalen mellom Bayern München og Chelsea. (Foto: Paulo Duarte/Ap)
Pedro Proença fra Portugal dømmer Mesterliga finalen mellom Bayern München og Chelsea. (Foto: Paulo Duarte/Ap)

Fikk juling av Benfica-supporter i fjor – dømmer Mesterliga-finalen i morgen

TV 2-kommentator Kasper Wikestad er overrasket over at den kortglade portugiseren Pedro Proença får sin herlige revansj.

Pedro Proença fra Portugal har fått den prestisjetunge oppgaven med å lede lørdagens Mesterliga-finale mellom Bayern München og Chelsea.

41-åringen får med seg landsmennene Bertino Miranda og Ricardo Santos som assistentdommere, mens spanjolen Carlos Velasco Carballo blir fjerdedommer på Allianz Arena i München.

Deler ut mange kort
Proença er kjent for å dele ut mange kort, men anses samtidig for å være en av de aller beste dommerne i Portugal. Pipeblåseren har ledet fem Mesterliga-kamper i år, deriblant åttedelsfinalen mellom Inter og Marseille.

Dommeren fikk sin internasjonale debut i 2003, og portugiseren har siden dømt mer enn 65 kamper i regi av UEFA.

Proença ledet oppgjøret mellom Villarreal og Manchester City (0-3) i høst, og han dømte også kampen mellom Manchester United og Schalke (4-1) et halvt år i tidligere.

TV 2 Play: Tore André Flo tror på Chelsea-seier

Slo ut to tenner
Likevel huskes nok 41-åringen best for å være dommeren som ble angrepet av en illsint fotballsupporter på et kjøpesenter i august i fjor.

Proença hadde akkurat gjort seg ferdig med treningsøkten og skulle spise middag på kjøpesenteret Colombo, i den portugisiske hovedstaden Lisboa.

Pedro Proença fra Portugal dømmer Mesterliga-finalen mellom Bayern München og Chelsea. (Foto: Paul White/Ap)
Pedro Proença fra Portugal dømmer Mesterliga-finalen mellom Bayern München og Chelsea. (Foto: Paul White/Ap)

Kjøpesenteret ligger like ved stadionanlegget til Benfica, og Proença var tydeligvis ikke like populær blant alle i fotballdistriktet.

En Benfica-supporter gikk nemlig like godt til angrep på Proença og slo ut to av toppdommerens tenner.

Får sin revansj
Skadene var så kraftige at dommeren måtte belage seg på et kort opphold fra fotballen, og Benfica-supporteren ble straffet med en tur i arresten.

Nå slår imidlertid 41 år gamle Proença hardt tilbake. Lørdag dømmer han den prestisjetunge finalen mellom Bayern München og Chelsea.

– Dette vil definitivt være en fin revansj for ham. Mesterliga-finalen vil gi ham en fin anerkjennelse i hjemlandet, hvor han har vært involvert i noen kontroversielle avgjørelser, sier Kasper Wikestad, som kommenterer portugisisk og engelsk fotball for TV 2 Sporten.

Kasper Wikestad
Kasper Wikestad

Wikestad: – Har gjort åpenbare tabber
Wikestad innrømmer at han er overrasket over at nettopp portugiseren har fått dette ansvaret.

– Han må være en god dommer siden han får dømme den største kampen. Men jeg har sett ham en del ganger i de portugisiske kampene jeg har kommentert på TV 2 Sport, og han har gjort noen åpenbare tabber. Jeg er litt overrasket, sier fotballkommentatoren.

– Proença har rykte på seg for å være glad i å dele ut mange kort. Hvordan opplever du ham?

– Han deler ut mange kort, men det gjør de fleste portugisiske og spanske dommerne i hjemlig liga. Han er flink til å legge lista høyere når han dømmer i Europa. Og selv om dette er hans første Mesterliga-finale, så har han dømt en del i turneringen tidligere. Det som imidlertid er litt morsomt, er at dette blir hans tredje kamp i München – og Bayern München har tapt de to første, sier Wikestad.

Dommerstatistikken taler for Chelsea
Dét kan være godt nytt for engelskmennene. Proença dømte Bayern München i 2-3-tapet for Inter i fjor og i 0-2-tapet for Bordeaux i 2009.

Forrige gang en portugisisk dommer dømte den gjeveste europacupen, var det nettopp et engelsk lag som vant. Brian Cloughs Nottingham Forest beseiret Hamburg 1-0 i finalen i 1980, med Antonio Garrido som dommer.