Jonas Holøs og Alexei Jemelin (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)
Jonas Holøs og Alexei Jemelin (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Afp)

Johansen ut mot dommerne etter norsk kvartfinale-exit

Russland viste seg å bli litt for sterke for Roy Johansens menn i VM-kvartfinalen.

Russland-Norge 5-2

Stockholm (TV 2 Sporten): Norges iskrigere kan gå med hevet hode, men må likevel reise hjem fra VM. På nasjonaldagen sjokkerte de Russland og holdt VM-favoritten til 2-2 etter to perioder.

Men i siste periode sa det stopp. Slitne nordmenn klarte ikke helt å henge med på angrepsspillet til russerne og til slutt ble det stormakten som kunne juble for 5-2-seier.

– 3-2-målet kom litt for tidlig og litt for enkelt, sier landslagssjef Roy Johansen til MAX etter kampen.

I den forrige VM-kampen mot Russland ble dommerne kritisert. Også etter kvartfinale-exiten fikk dommerne høre det fra den norske sjefen. 4-2-scoringen til Russland kom nemlig mens Norge hadde stoppet å spille fordi dommerne markerte for seks mann på banen.

– Dommeren blåste av for seks spillere på isen, og vi stanset opp. Så scoret de, men fikk godkjent målet likevel. Det var nok litt feig dømming igjen mot Russland, mener Johansen.

Les også: Roy Johansen gir seg etter OL 2014

Per-Åge Skrøder var også svært frustrert etter kampen.

– Jeg er bare så skuffet. Måten vi tapte den kampen på var veldig urettferdig. Det målet skulle aldri vært godkjent. Nå er det to avgjørende mål som har blitt dømt mot oss mot Russland i denne turneringen, sier Skrøder til tv2.no.

Selv om det til slutt ble ganske komfortabelt, vil nok ikke russerne glemme det norske laget med det første. Roy Johansens menn har gjennom mesterskapet viste at de ikke lenger er noen lilleputt. Norge er en nasjon som skal være i en VM-kvartfinale og kan kjempe mot de aller beste.

– All honnør til gutta for at de nok en gang klarte å nullstille seg til kamp og holde Russland til uavgjort så lenge, sier Roy Johansen.

Slo tilbake
På forhånd hadde de norske spillerne hadde varslet en ellevill kveld for de mange fremmøtte i Globen, men etter en god åpning fikk de seg en kalddusj.

Alexander Ovetsjkin fikk med seg pucken mot vantet bak det norske målet. Fra en vanskelig posisjon sendte Washington Capitals-stjernen pucken inn foran mål. Der traff den spaken til keeper Lars Haugen og gikk inn i nettet. Uflaks for Haugen, som hadde startet oppgjøret med flere god redninger.

Men Norge visste råd mot russernes åpning. For med to av VMs fremste poengplukkere på laget er det fullt mulig å score - selv på Russland. Patrick Thoresen fyrte i vei et skudd som gikk til retur. Fra nærmest død vinkel hamret Per-Åge Skrøder inn utligningsmålet.

Dessverre tok det ikke lang tid før russerne var tilbake i ledelsen igjen. På uforståelig vis havnet Alexander Popov plutselig alene med Lars Haugen og fikk en ganske enkel jobb med å putte til 2-1.

Utligning og glitrende forsvarsspill
Men et snaut minutt før slutten på første periode røk russerne på en utvisning. Da Norge gikk ut på isen etter pausen var de fortsatt én mann mer på banen og det var de fast bestemt på å utnytte. Og nok en gang viste Patrick Thorsen hvilken viktig mann han er for Norge. Skuddet fra Morten Ask ble nydelig styrt videre og inn i det russiske målet til ny utligning.

Resten av perioden ble preget av heroisk norsk forsvarsspill. Til tross for flere overtallsspill klarte ikke russerne å komme nærmere enn stolpen. De så ut til å bli stadig mer frustrerte med situasjonen, mens nordmenne fortsatte å jobbe knallhardt. Før siste periode sto det fortsatt 2-2 på måltavlen.

Nesten, men ikke helt
I siste periode var nøkkelen å holde russerne fra livet i de første minuttene, slik at frustrasjonen kunne bre seg igjen. Men akkurat da sviktet det for én av Norges aller beste, keeper Lars Haugen.

Alexei Jemelin sendte i vei pucken fra blålinjen. Skuddet var bra, men Haugen kunne se hele linjen. Likevel klarte han ikke å komme seg foran pucken og russerne gikk tilbake i ledelsen.

– Jeg er så vanvittig skuffet. Vi sto godt i to perioder, men på det første målet i 3. periode var jeg drita dårlig - den burde jeg tatt, sier Haugen til tv2.no.

Da virket det som om luften gikk litt ut av det norske laget. De fortsatte å kjempe, men det var ikke helt den samme gløden som i midtperioden. Nordmennene fikk et par avslutningsmuligheter, men da de bommet og Nikolai Sjerdev i stedet økte russernes ledelse til 4-2 på kontroversielt vis virket det hele over. Det ble bare bekreftet av Ilja Nikulins 5-2-scoring i overtall.

Vi fulgte kampen direkte i vår livechat: