branntrio
branntrio
leciejewski000001
leciejewski000001

Elleve magiske minutter skapte 16. mai-fest i Bergen

Brann slet med å komme til sjanser hjemme mot Sogndal. Men så scoret Bentley.

Brann-Sogndal 5-0

Bergen (TV 2 Sporten): Elleve minutter. Det var alt Brann trengte for å snu en svak kamp om til en festaften i Bergen. For på elleve minutter gikk laget fra å slite mot Sogndal til å lede 4-0, avgjøre kampen og skape elektrisk stemning på Stadion.

Det hele startet da Birkir Már Sævarsson kom stormende opp langs høyrekanten drøyt fem minutter ut i andreomgang. Inn foran mål ventet Bentley og viste at hat tricket mot Lillestrøm ikke bare var et glimt av gammel storhet. Nigerianeren utnyttet nemlig det nydelige forarbeidet fra Sævarsson til å sende Brann i ledelsen foran fullsatte tribuner.

Og det var bare et forvarsel på hva som skulle komme. For plutselig raknet Sogndal-forsvaret - samtidig som Brann i 10 minutter var verdens mest effektive fotballag.

Se høydepunktene i videovinduet øverst i saken

Først var det Erik Mjelde som sto riktig plassert og dunket returen fra et Ojo-skudd i nettet. Minutter senere var det Ojo sin tur til å tegne seg på scoringslisten.

Les også: Lekker Dahl-chip ødela Rosenborgs fotballfest

Brann vet hvor viktig det er å vinne med stil før de skal gå i 17. mai-prosjesjon. Da passet det jo bra at Kristoffer Barmen puttet dagens fjerde med en heading fra kort distanse. Elleve magiske minutter som fjernet all spenning.

På overtid ville også Amin Askar være med på festen. Den tidligere Fredrikstad-spilleren fyrte til fra distanse og puttet sin fjerde Tippeliga-scoring siden overgangen til de rødkledde.

– Den sykeste opplevelsen
18 år gamle Kristoffer Barmen var én av dem som bidro til målfesten. Unggutten er ikke bare Brann-spiller, men også bergenser og russ. Kampen ble derfor helt spesiell.

– Det var helt sinnssykt. 16. mai-kamp har alltid vært helt enormt for meg. I dag ble det den sykeste opplevelsen jeg noen gang har hatt. Det var helt vilt.

– Hvordan var det på være utpå der?

– Det var egentlig magisk fra første sekund. Da vi begynte å score ble det bare bedre og bedre. Stemning på Stadion tok bare helt av.

TV 2 Play: Se intervju med Barmen og Øvretveit her

barmenjubel
barmenjubel

Leciejewski ute i to kamper
Men det var ikke bare fest for Brann. Tidligere i kampen måtte keeper Piotr Leciejewski forlate gresset etter et sammenstøt med Ulrik Flo.

Den polske keeperen ble truffet av kneet til Flo da han stormet ut for å avverge en Sogndal-sjanse. Det endte med at Flo bommet på mål og at Leciejewski måtte forlate banen på båre - med blodig nese og en kraftig smell i hodet.

TV 2 Sportens får rapportert at alt skal stå bra til med 27-åringen, men at smellen var så kraftig at han ikke kunne fortsette. Branns støtteapparat forteller at polakken mister minst to kamper og vil nå se seg om etter en midlertidig erstatter.

Inn for Leciejewski kom unggutten Øystein Øvretveit (17). Samme mann som måtte i aksjon mot Rosenborg i serieåpningen.

– Jeg er der når de trenger meg. Mer er det ikke, sier en beskjeden Øvretveit til TV 2 Sporten.

lecieblod (Foto: TV 2)
lecieblod (Foto: TV 2)

Sogndal med farlig forsøk
Også tidligere i kampen havnet Leciejewski i fokus. Etter møtet med Lillestrøm fikk han massiv kritikk for å ha prøvd å redde Björn Bergmann Sigurdarsons redusering til 4-3. Mot Sogndal var nok Brann-spillerne glad for at polakken gjorde mer enn å forsøke.

Det var nemlig Sogndal som kom til kampens første skikkelige sjanse. Tonny Brochmann viste frem skuddfoten da han vendte opp og fyrte av fra rundt 25 meter, men Leciejewski var med på notene og fikk slått ut til corner.

Den påfølgende corneren var faktisk innom stolpen før den gikk ut, men Brann-keeperen så ut til å ha full kontroll på situasjonen.

Total kollaps
Like før pause fikk Brann flere store sjanser til å gå opp i ledelsen. Zsolt Korcsmárs cornerheading ble reddet på sterken, mens Erik Mjeldes påfølgende forsøk fra kort distanse gikk høyt over tverrliggeren.

Det var kanskje bare et varsel på hva som ventet, for med superperioden i andreomgang avgjorde Brann kampen med en halvtime igjen på uret. Sogndals vanligvis så patente forsvar fikk seg en skikkelig lærepenge og virket tidvis lamslåtte.

For Brann-spillerne betyr seieren mer enn bare tre poeng. Å kunne gå med hevet hode i 17. mai-prosesjonen i Bergen er nemlig noe av det viktigste i løpet av en lang Tippeliga-sesong.

Slik startet lagene:
Brann (4-2-3-1): Leciejewski - Sævarsson, Jonsson, Korcsmár, Kalvenes - Austin, Barmen - Askar, Mjelde, Bentley - Ojo.

Sogndal (4-4-2): Udjus - Teniste, Patronen, Valsvik, Skaasheim - Brochmann, Furebotn, Badji, Hopen - U. Flo, Mane.