ahlstrand000001
ahlstrand000001

Boasson Hagen stivnet - svensk seier i Glava Tour

Jonas Ahlstrand suste forbi den norske favoritten og inn til seier på første etappe.

Tønsberg (TV 2 Sporten): Med én kilometer igjen til mål var alt dekket for at Edvald Boasson Hagen skulle få en drømmestart på Glava Tour of Norway. Han hadde to hjelperyttere foran seg og lå helt i front av feltet.

Se Glava Tour of Norway direkte på TV 2 og TV 2 Sumo hele uken!

Men det ble svensk jubel i Tønsberg. For da Boasson Hagen stivnet på oppløpet dukket Jonas Ahlstrand fra Team Cykelcity.se opp og smatt forbi. Den italienske spurtkongen Alessandro Petacchi kom inn på 2. plass, mens Boasson Hagen ble nummer 3.

Se spurten i videovinduet øverst i saken!

– På oppløpet satte Sky opp farten og Boasson dro i gang med nesten 400 meter igjen. Det var ganske langt merket jeg mot slutten, men jeg fulgte med på skiltene og dro i gang med 100 meter igjen, sier Ahlstrand til TV 2 Sporten.

– Da Sky lå i front der, følte du deg sikker på at han kom til å vinne?

– Ja, det var jo han de kjørte for. Det var veldig deilig å slå en så god spurter som ham.

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Innrømmer at han gikk for tidlig
Etter målgang var Edvald Boasson Hagen full av lovord om sine lagkamerater. Nordmannen hadde ingen problemer med å innrømme at det var hans egen feil at det ikke ble etappeseier.

– Laget gjorde en kjempejobb hele dagen og vi hadde god kontroll. Vi hadde også god kontroll i spurten, men jeg har det med å gå litt tidlig. Jeg ble rett og slett litt for ivrig i kampens hete. Da er det lett å gjøre feil, sier en selvkritisk Boasson Hagen til tv2.no.

– Men du lot en svenske vinne på første etappe på hjemmebane, altså?

– Ja, vi får gi dem det i dag. Men ikke morgen, sier Boasson Hagen med et stort smil.

Og med god grunn. For ikke bare er det 17.mai. Han blir også 25 år gammel.

– Da kommer vi sterkere tilbake. Jeg skal prøve å vinne da, sier Boasson Hagen bestemt.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Giro-manager her!

Det tror også lagkompis Lars Petter Nordhaug.

– Det så bra ut, men det var synd at Edvald ble litt ivrig og åpnet for tidlig. Det ble litt hektisk mot slutten og mye kamp om plassene. Farten ble ikke så høy, så flere ryttere klarte å henge seg på også, sier han til tv2.no.

Tidlig krasj
Det ble en tøff start for Glava Tour da tre ryttere ble skadd og sendt til sykehus tidlig på etappen. Heldigvis ble det etter hvert rapportert at ingen av rytterne var kommet alvorlig til skade og man kunne konsentrere seg om selve konkurransen.

Dagens brudd ble hentet inn med rundt to mil igjen til målgang i Tønsberg. Da var det storlagene Garmin-Barracuda og Sky som begynte å ta ansvar og feltet ble strukket ut på lang rekke.

Ingen tidlig bursdagsgave
På vei inn mot mål begynte spurterne å posisjonere seg og alt lå til rette for at de mange fremmøtte i Tønsberg skulle få oppleve en skikkelig massespurt.

Spesielt Sky satset hardt på å få Edvald Boasson Hagen i en god posisjon og puttet toget sitt i front, men fikk fort besøk fra en rekke andre som ikke ville la dem styre showet alene.

Likevel var det altså Sky som lå i klart best posisjon da kilometermerket ble passert. Men det hjalp så lite. Boasson Hagen åpnet spurten med drøyt 300 meter igjen. Det viste seg å være litt for langt for mannen som blir 25 år i morgen.

PS! Joker-Meridas håp, Christer Rake, veltet mot slutten av etappen og er ute av årets ritt. Lagledelsen opplyser til tv2.no at legene fryktet for brudd i armen, men onsdag kveld kom kontrabeskjeden: Det dreier seg «kun» om skrubbsår og forslått og hoven musklatur.

Topp 10, 1. etappe:
1. Jonas Ahlstrand
2. Alessandro Petacchi
3. Edvald Boasson Hagen
4. Sondre Holst Enge
5. Raymond Kreder
6. Benjamin Giraud
7. Zakkari Dempster
8. Tosh van der Sande
9. Danielle Colli
10. Jonathan Cantwell