vegard
vegard

Vegard Olsen: – Jeg skjønte at det ville bli bråk

NRK nekter Vegard Olsen å bruke sin tradisjonsrike uniform.

Vegard Olsen har denne uka blitt hyppig omtalt.

Årsaken er at NRK ikke ønsker at han skal bruke sin bergmannsuniform under 17. mai-sendingen.

– Jeg ble mildt sagt overrasket da beskjeden kom fra høyere hold i NRK. Jeg er kongsbergpatriot på min hals, og ønsket å bruke drakten som jeg mener representerer Kongsberg på en svært god måte. Men slik ble det altså ikke, sa han til Laagendalsposten.

Fakkelholder

Til «God kveld Norge» sier programlederen at han var klar over at anmodningen ville føre til stor oppstandelse.

– Dette var en gavepakke for Kongsberg. Så det var vanskelig å si: «sorry, det blir ikke no bergmannsuniform». Jeg ble jo en gallionsfigur for alle kongsbergere som følte seg trampet på. Jeg visste jeg hadde en fakkelholder lokalt. Så jeg skjønte at «nå blir det bråk», sier han.

Og:

– Jeg er Kongsberg-patriot på min hals, og bergmannsuniformen var det som best representerte Kongsberg. Jeg er stolt av Kongsberg, og vi mener jo vi er det viktigste sølvverket i Norge. I 1814 skulle vi bli hovedstad – det kommer jo fra «kongens berg», så det var mye som pekte på at å bære bergmannsuniformen var helt forsvarlig.

Mange klapp på skuldern

Olsen sier at han folk fra Kongsberg hyllet ham da det ble kjent at han ønsket å bære bergmannsuniformen på 17. mai.

– Kongsberg var jo stolte, jeg fikk klapp på skulderen av folk på gata, og det var jo like før jeg fikk en byste ved siden av Birger Ruud, sier han.

Han ble overrasket av NRKs tydelige anmodning om at en bunad var ønskelig.

Olsen valgte likevel ikke å protestere.

– Det blir litt sånn når man er gift og kona sier «vi er trøtte, vi er mette». Man må føye seg litt der, sier han og smiler.

Han sier at han ble redd for at han hadde startet en konflikt.

– Når stortingspolitikere går i bresjen for å kaste stein mot statskanalen, så kaster jo folk seg på. Men det var god stemning under morgenmøtet og NRK forstår at folk har lov til å mene ting, og de syns det er fint at folk er stolte og heiser flagget.

Kjekk i bunad

Selv om det var trist å la bergmannsuniformen henge i skapet, sier Vegard at han er veldig fornøyd med bunaden han skal bære 17. mai.

Den ble lånt bort av Sissel Grossvold, og tilhørte hennes avdøde mann.

– Og jeg synes jeg er veldig kjekk i den! Jeg har vært sammen med kona mi i 19 år, så da kommer ikke komplimentene haglende. Men da jeg kom inn døra i bunaden så kona mi på meg og sa: «Dæven, nå var du kjekk!». Og det hadde jeg jo ikke hørt på mange år, så da måtte jeg smi mens jernet var varmt.

Vegard sier det ble roser og pappvin den kvelden.

– Jeg har fått skikkelig hverdagsromantikk ut av det her.

Han legger til at NRK har åpnet for at det kan bli bergmannsuniform på en 17. mai-sending i fremtiden.

– Så kongbergerne forstår det som at det skal det bli helt sikkert og visst, sier Olsen.