pak-nato-chicago - Pakistan deltar på NATO-møte

Pakistans regjering godkjente onsdag at president Asif Ali Zardari deltar på NATOs toppmøte i Chicago. Samtidig heves blokaden av NATOs forsyningslinjer til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En gjenåpning av forsyningsrutene gjennom Pakistan til Afghanistan vil være et viktig gjennombrudd i forholdet mellom USA og Pakistan.

Pakistan stengte forsyningsrutene etter et amerikansk droneangrep i november som kostet 24 pakistanske soldater livet.

Angrepet nørte opp under utbredt frustrasjon og raseri i landet mot USA for alt fra stadige droneangrep til den amerikanske operasjonen på pakistansk territorium for å likvidere Osama bin Laden.

Det forgiftede forholdet hadde skapt bekymring for at Pakistan ville bli utelatt når NATO nå legger sine planer for Afghanistans framtid.

Pakistan boikottet de siste internasjonale samtalene om Afghanistan i Bonn i desember i fjor.

Analytikerne sier at Pakistan ikke hadde noe annet valg enn å gi etter for det internasjonale presset for å åpne grensa for USA, ikke minst i lys av et akutt behov for penger i forkant av en valgkamp mot presidentvalget neste år.

Pakistan har dermed måttet finne seg i å gi etter uten å få den unnskyldningen de krevde fra USA for de 24 soldatene og bin Laden-operasjonen.

USA er svært avhengig av å kunne frakte utstyr og drivstoff til NATO-styrkene i Afghanistan med lastebiler fra den pakistanske havna Karachi til to grenseoverganger til Afghanistan.

Uten tilgang på Pakistan-ruta måtte utstyr fraktes med fly eller gjennom Russland og enkelte av de sentralafrikanske tidligere sovjetiske republikkene, noe som er mye dyrere.

– Dette møtet understreker de sterke forpliktelsene som det internasjonale samfunnet føler for det afghanske folk og deres framtid. Pakistan spiller en viktig rolle i denne framtiden, sa NATO-talskvinne Oana Lungescu tirsdag.

Afghanistans president Hamid Karzai ventes også å være til stede ved NATOs toppmøte i Chicago til helgen.

I tillegg til presidentene fra Pakistan og Afghanistan deltar stats- eller regjeringssjefer fra nærmere 30 partnerland til NATO, foruten lederne fra de 28 medlemslandene i NATO.

Et av de viktigste temaene på møtet blir tilbaketrekkingen fra Afghanistan som etter planen skal finne sted i 2014, og Afghanistans framtid når NATO er ute.

Etter hvert som NATOs tilstedeværelse reduseres, vil de urolige stammeområdene i Pakistan, der Taliban og andre opprørsgrupper holder til, bli viktige for Afghanistan. (©NTB)