hockeyen
hockeyen

– Seier over Russland større enn da Drillos slo Brasil

TV 2s hockeyekspert klar i talen.

På selveste 17. mai har det norske landslaget i ishockey spilt seg fram til VM-kvartfinale i det pågående mesterskapet i Sverige og Finland.

Med rike russiske verdensstjerner på isen for verdens åttende mest befolkede land (landet har 143 millioner innbyggere, red.anm.), taler absolutt alt imot norsk seier når pucken droppes i Stockholm kl. 14.45.

Stjerner som Jevgenij Malkin (25 år, Pittsburgh Penguins), Pavel Datsjuk (33 år, Detroit Red Wings) og Alexander Ovetsjkin (26, Washington Capitals) vil trolig terrorisere det norske laget.

– Større enn Brasil i VM
Men selv med ett av verdens beste landslag på isen, finnes det håp – selv om absolutt alt taler for norsk tap.

– Ser du på antall ishaller og antall spillere i Norge og Russland, snakker vi nasjonalsport der mot lusekofte og langrennsski her i Norge. Jeg tror selv juniorlandslaget deres har større budsjett enn A-laget til Norge. I perspektiv er det få, bortsett fra de i den nære hockeyfamilien, som forstår hva vi utfører der borte, sier TV 2s hockeyekspert Bjørn Kristian Erevik til tv2.no.

Les også: Thoresen på poengtoppen da Norge ga Danmark bank

Nettopp derfor mener han norsk seier i morgen er større enn da Drillos slo Frankrike 2–1 og ble folkehelter i VM i fotball i 1998.

– I hockey er det vanskelig å spille seg til et resultat, mye vanskeligere enn det er i fotball. Det finnes en rekke eksempler på storlag som spiller 0–0 mot langt dårligere motstand. I hockey kan du ikke forsvare deg til et resultat på samme måte. Det er langt vanskeligere å slå Russland i hockey, enn det er for Norge å slå Brasil i fotball, sier Erevik.

616418

– Det kommer til å bli tøft, men vi har en sjanse. Vi må frustrere dem, sier «Russland-eksperten» Lars Haugen til tv2.no. Haugen spiller til daglig for Dinamo Minsk i den russiske toppdivisjonen KHL og vet hva han snakker om.

– Slik tar vi dem
– Det er verdensklassespillere i alle ledd, men vi har en enda bedre følelse i laget enn da vi tapte for dem i innledningen. Vi har tro på seier, sier en offensiv Haugen – dagen før dagen.

Landslagssjef Roy Johansen er krystallklar på hva som er viktigst hvis Norge skal ha en ørliten sjanse til å vippe russerne av pinnen.

– Det handler om å holde tett bakover i starten. Vi må få litt frustrasjon inn i laget deres. Samtidig må vi være tette bak pucken og ikke bli overspilt. Vi må tørre å være tøffe i overgangene, tørre å holde i pucken, samtidig som vi spiller vårt eget spill, sier Johansen.

Les også: Russisk stjerne: – Jeg vet ikke hvem som er i den norske troppen

– Da kan det skje at russerne begynner med drittoppførsel og får utvisninger. Har vi gode dommere som slår ned på det, kan det være håp. Vi får håpe at dommerne er voksne nok til ikke å innta et 70-30-forhold til kampen, slik det ofte er i VM når de små møter de store, sier Erevik.

Russland-proff Haugen tror irritasjonsmomentet er Norges største håp.

– Mange av spillerne i NHL er vant til å bli provosert, så de har nok lært seg ting og tang. Men mange av spillerne i Russland blir litt grinete når de skal møte lille Norge. Det skal vi ta dem på. Vi skal være litt ekstra under huden på dem, flirer Haugen.

Det smilet kan fort forsvinne når Russland starter stormkjøret i morgendagens kvartfinale.

Stjernegalleri
På oppfordring fra tv2.no, har hockeyekspert Erevik rangert de tre største russiske stjernene i morgendagens kamp. Og det er ikke smågutter som venter Roy Johansens høytsvevende menn.

– Alexander Ovetsjkin er blant de største spillerne i verden. Til sammenligning er Patrick Thoresen blant de største i Europa. De har verdensstjerner overalt. Bortsett fra Thoresen, er de bedre rangert i alt, sier Erevik.

Topp tre russere, ifølge Erevik:

Trussel nummer én:
Jevgenij Malkin (25)
Klubb: Pittsburgh Penguins
Posisjon: Angriper

Erevik: – Totalt overlegen, rett og slett. En soleklar terningkast seksspiller. En fantastisk hockeyspiller.

Evgeni Malkin  (Foto: Paul Sancya/AP)
Evgeni Malkin (Foto: Paul Sancya/AP)

Trussel nummer to:
Pavel Datsjuk (33)
Klubb: Detroit Red Wings
Posisjon: Angriper

Erevik: – Har ikke vært så god i VM til nå, men er en fantastisk spiller når det gjelder.

Trussel nummer tre:
Alexander Ovetsjkin (26)
Klubb: Washington Capitals
Posisjon: Angriper

Erevik: – Klassespiller som riktig nok ikke har vært så god i NHL denne sesongen. Men en komplett spiller som utgjør en konstant trussel.

SCORET IGJEN: Aleksander Ovetsjkin har nå scoret to sluttspillmål. (Foto: Ryan Remiorz/AP)
SCORET IGJEN: Aleksander Ovetsjkin har nå scoret to sluttspillmål. (Foto: Ryan Remiorz/AP)