Liv Signe Navarsete, Lars Peder Brekk, Jarle Martin Gundersen (Foto: Scanpix/ privat/ montasje)
Liv Signe Navarsete, Lars Peder Brekk, Jarle Martin Gundersen (Foto: Scanpix/ privat/ montasje)

Sp-ordfører: – Senterpartiet må ut av regjering

Senterpartiet kan ikke stå inne for statens tilbud i jordbruksoppgjøret, mener ordføreren i Klæbu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hensynet til landbruket må gå foran regjeringsdeltakelse, sier ordfører i Klæbu, Jarle Martin Gundersen (Sp) til nationen.no.

Styret i Klæbu Senterparti har sendt en uttalelse til partiets sentralstyre der de ber partiet gå ut av regjering.

Gundersen frykter at Senterpartiet mister stemmer fra bøndene hvis de ikke markerer at de ikke står inne for statens tilbud i landbruksoppgjøret.

– Senterpartiet tåler ikke et så dårlig jordbruksoppgjør. Vi er et lite parti og vi nærmer oss sperregrensen. I regjeringen sitter vi med ansvaret, det er vi som har den ansvarlige statsråden. Men dette er ikke Senterparti-politikk, sier Gundersen til tv2.no.

LES OGSÅ: Bøndene kan knekke de rødgrønne

Gir Ap skylden

Bruddet mellom bondeorganisasjonene og staten skjedde lørdag, allerede før de reelle forhandlingene var innledet. Norges Bondelag og Småbrukarlaget synes avstanden på 1,6 milliarder kroner mellom deres krav og statens tilbud var for stort til å forhandle.

I uttalelsen som Klæbu Senterparti sendte til sentralstyret lørdag, skriver de:

«Hensynet til landbruket må nå gå foran regjeringsdeltakelse, og ansvaret for dagens brudd, og oppfølgingen av landbruksmeldinga må legges der det hører hjemme, nemlig hos Ap.»

Les hele uttalelsen nederst i saken.

POLITISK PANEL: Støtter du bøndenes aksjoner?

– Å gå ut av regjering åpner for noe verre

Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, forstår at ordføreren og styret i Klæbu Sp reagerer, men avviser at løsningen er å gå ut av regjering.

– Saken handler om hardtarbeidende folk som produserer mat som du og jeg trenger hver dag, og som opplever at de ikke får godt nok betalt. Men hvis vi hadde valgt å gå ut av regjering, så ville vi åpnet landbruket for noe mye verre, sier Olsen til nationen.no.

Sp-ordføreren som selv har vært bonde mange år, vedgår at rødgrønn regjering er det beste alternativet for bøndenes interesser.

– Jeg ser at dette er den konstellasjonen som får til den beste landbrukspolitikken, men det er ikke godt nok. Senterpartiet når ikke frem opp mot storebror.Vi kan ikke drive et samarbeid som til de grader rører ved grunnsteinen og sjelen til partiet vårt, som er et levedyktig landbruk over hele landet, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Her tømmer bøndene butikkene for brød

Skuffet

Ordføreren er skuffet over regjeringen og mener de ikke følger opp løftene de ga i landbruks- og matmeldingen.

– Regjeringen sier i meldingen at vi skal ha matproduksjon i Norge. Dermed sier de også at vi skal ha et oppegående landbruk, men tilbudet staten gir er langt fra å opprettholde et bærekraftig landbruk, spør du meg, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Ordfører fikk protest-ku på døra

Hele uttalelsen fra Klæbu Senterparti:

«SENTERPARTIET UT AV REGJERINGA – NÅ

Med bakgrunn i dagens brudd i jordbruksforhandlingene vil vi i Klæbu Senterparti gi vår fulle støtte til landbruksorganisasjonene, og som en følge av dette bruddet, råde Senterpartiet til å gå ut av regjeringa. Vi har i løpet av dagen fått mange henvendelser fra medlemmer om at nå er tiden inne for å si at nok er nok. Hensynet til landbruket må nå gå foran regjerings- deltakelse, og ansvaret for dagens brudd, og oppfølgingen av landbruksmeldinga må legges der det hører hjemme, nemlig hos AP. »