grilltips
grilltips

Lettvint snadder på grillen

Trenger du å friske opp grillmenyen? Her er Wenches grilltips til helgen.

Grilling er en sommerklassiker for mange og maten kan varieres i det uendelige. Likevel føler mange at det ofte blir den samme kjøttflisa eller grillribbene som serveres.

Hva med en helgrillet entrecôte med hvitløkssmør og grillede grønnsaker som litt variasjon isteden?

Ventemat

Både barn og voksne kan bli utålmodige når de må vente på grillmaten, og «ventepølsen» er kjent i mange hjem. Men også her finnes det nye «ventevarianter».

– Surr bacon rundt svisker eller aprikoser og stikk på en liten grillpinne. Legg dem varm grill til baconet er sprøtt, sier Wenche.

Et annet tips som ikke krever grill i det hele tatt er klassikeren melon i biter surret inn i spekeskinke. Wenche har også et tredje «ventetips», kanskje vel og merke litt mer for den voksne garden.

– Legg en liten teskje med rogn på et flak potetchips.

Hele middagen på grillen

Fordelen med hovedretten er at den i bunn og grunn er veldig enkel for deg, du tilbreder nemlig hele middagen på grillen.

LES OGSÅ:Trygg grilling på 1-2-3

Se hele oppskriften her:

Entrecote, mørnet, beregn 175 g kjøtt pr person

Salt, grovmalt pepper

Hvitløksmør:

Kjør 150-200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 1-2 fedd renset hvitløk , en god «neve» persille, og saft og skall (kun det gule) av ½ sitron.

Temperer kjøtt, dvs la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.

Gni kjøttet in med salt og pepper, og legg det på rist over rødglødende kull.

Når du skal grille hele/store stykker kjøtt, bruk indirekte varme. Det krever en grill med lokk, gass eller kull.

Kullgrill: ha kull på hver side av grillen, med et åpnet felt i midten.

Gassgrill: varm opp og bruk brennere på hver side.

Les også:Så lett lager du ni hvite sauser fra bunnen av

På grillen

Legg kjøttet på rist på varm grill (rødglødende kull), slik at varmekilden er på hver side av kjøttet. Legg på lokk.

Snu kjøttet en gang i mellom, slik at det blir brunt rundt det hele.

Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet Det er alltid lurt å bruke et steketermometer.

Da får du perfekt stekt kjøtt.

Grill til termometeret viser 55 oC. Kjøttet er rødt - men hviletiden vil gjøre at det ettersteker, og innen det serveres er kjøttet saftig rød/rosa.

Ta kjøttet av grillen, legg det i et dobbelt ark med tykk aluminiumsfolie, og smør kjøttet inn med kryddersmør. Pakk aluminiumsfolien godt sammen rundt kjøttet. Gjem litt kryddersmør til serveringen.

Pakk hele aluminiumsfoliepakken inn i et tykt badehåndkle eller et pledd, og la det ligge og hvile i minst 45-50 min, gjerne mer.

Les også: Skrei med spekepølse og rotgrønnsaker

Grillede grønnsaker og poteter

Bruk ferske og faste grønnsaker, de tåler grillingen best.

- Paprika: Del paprika i fire og rens. Grill paprika over glødende kull til de blir grillet. Legg de grillede paprikaene over i en bolle med olivenolje tilsett friske urter, et par fedd hvitløk, salt og pepper.

Grill andre grønnsaker som for eksempel squash, løk i båter, aubergine på samme måte og legg i oljemarinaden.

- Poteter: Del i to, pensle med olje og dryss med salt, pepper og evt. urtekrydder før de legges på grillen. Grill ca 20 min (potetene kan halvkokes på forhånd, da går grillingen raskere).

- Tomater: Del i to, pensle med olje tilsatt salt og pepper. Dryss over finrevet ost rett før servering.

- Hvitløk: Skjær toppen av hel hvitløk. Hell over litt olivenolje. Legg på rist over rødglødende kull, snu ofte, grill 10-15 min.

Les også: Lag dessertsausen selv

Smakfulle enkle desserter

- Grillet ananas: Rens og skjær ananas i skiver, finhakk litt rød chilli (½ ts pr pers), bittelitt (1/5 ts) finrevet ingefær og 1/5 av hel splittet vaniljestang. Pakk det i porsjonspakker (dette kan gjøres dagen i forveien). Grill over varm grill i 10-15 min. Server med is.

- Legg en hel ost eller et stort stykke ost, for eksempel brie eller camembert, på et stykke dobbel aluminiumsfolie. Legg over skiver av melon eller tørkede aprikoser, dryss over ristede pinjekjerner eller valnøtter og lun på grillen. Server med flytende honning.