montasje (Foto: TV 2 )
montasje (Foto: TV 2 )

Flåttsesongen er her – slik beskytter du dyret ditt

Med en ny skummel flåttype i landet er det viktigere enn noen gang å sjekke dyret ditt jevnlig.

Hunder som importeres til Norge har tatt med seg en ny type flått til Norge, kalt husflåtten.

På grunn av denne, men også fordi den «normale» flåttsesongen er i full gang, oppfordrer veterinær Torill Moseng og Ole Herman Tronerud fra Mattilsynet, alle hunde- og katteeiere til å følge godt med på dyret.

Den «nye» husflåtten

Mattilsynet har nå gått aktivt ut og advarer mot den «nye flåtten».

– Vi har observert flåtten i Norge en stund, men nå ser vi den hyppigere enn tidligere, og velger derfor å gå ut og advare mot denne, sier Tronerud.

Han påpeker at denne flåtten kommer til Norge på importerte hunder, spesielt fra Romania, og i utgangspunktet ikke overlever i det norske klima. Den klarer seg imidlertid innendørs, derav navnet husflått.

– Så lenge den har noe å føde av, som en hund, overlever den innendørs, og kan derfor være veldig vanskelig å bli kvitt.

LES OGSÅ: Hva er flått?

LITEN LURING: Flåtten er ikke veldig stor og kan være vanskelig å oppdage. Sjekk dyret nøye.  (Foto: TV 2)
LITEN LURING: Flåtten er ikke veldig stor og kan være vanskelig å oppdage. Sjekk dyret nøye. (Foto: TV 2)

EU-regler for dårlige

Også Moseng advarer mot import av hunder.

– Jeg vil fraråde import om det ikke er en særdeles viktig grunn. Vi vet ikke noe om smittesituasjonen for hunder fra andre land, og de kan derfor utsette både hunder og mennesker mot sykdommer.

Tronerud påpeker at selv om det finnes EU-regler for import, er ikke disse gode nok til å avdekke alle sykdommer.

– EU-kravene inkluderer blant annet rabiesvaksine, men de eliminerer ikke sykdommer for eksempel fra flått.

Har du hatt hunden med på utenlandsferie bør du også være ekstra på vakt når du kommer hjem igjen.

Se hele klippet med Trude Moseng og Ole Herman Tronerud i videovinduet!

– Ta forholdsregler!

Den vanlige flåtten finner vi i hovedsak på kysten og i løvskog. De siste årene har den imidlertid spredd seg innover i landet og finnes i dag i busker og kratt helt fra svenskegrensen og opp til Nordland.

Flåttsmitte kan være vanskelig å oppdage på grunn av diffuse symptomer. Lokal irritasjon eller betennelse er vanlig, samt at hunden virker generell syk, altså at den er sliten, har feber og kanskje vondt i et ben.

Alle hundeeiere som er i flåttområder oppfordres til å beskytte hunden.

– Ta forholdsregler. Du kan bruke et flåtthalsbånd eller et dråpemiddel som du setter i nakken på hunden. Begge disse fungerer bra og reduserer flåttangrepene i stor grad, sier Moseng.

FOREBYGG: Veterinær Torill Moseng og Ole Herman Tronerud fra Mattilsynet anbefaler alle hunde- og katteeiere å gi dyret flåtthalsbånd eller dråper i nakken for å unngå flåttbitt. Her med hunden Emil.  (Foto: TV 2)
FOREBYGG: Veterinær Torill Moseng og Ole Herman Tronerud fra Mattilsynet anbefaler alle hunde- og katteeiere å gi dyret flåtthalsbånd eller dråper i nakken for å unngå flåttbitt. Her med hunden Emil. (Foto: TV 2)

Selges ikke over disk

Både flåtthalsbånd og dråpemiddelet er ufarlig for hunden og kan brukes gjennom hele flåttsesongen.

Det er imidlertid viktig å vite at det er reseptpliktige midler som ikke kan selges over disk. Du må derfor få resept fra din veterinær, og på grunn av flere forgiftningssaker hvert år, frarådes det på det sterkeste å skaffe midlene på andre måter.

Om du likevel finner flått på dyret, må du fjerne det lumske vesenet så raskt som mulig. De overfører sjelden sykdommer før de har sittet fast i 24 timer.

– Vær alltid bevisst på flått og let jevnlig på dyret, oppfordrer Tronerud.

Også tipset fra Moseng er enkelt.

– Ha med deg en flåttpinsett i vesken så er du klar til å ta den vekk med en gang.