BMW er en av bilprodusentene som har tatt drivstofføkonomi på alvor. Illustrasjonsbilde.  (Foto: BMW)
BMW er en av bilprodusentene som har tatt drivstofføkonomi på alvor. Illustrasjonsbilde. (Foto: BMW)

BMW 320D: – Hvor billig kan jeg få bilen min til å gå?

Sannsynligvis billigere enn du tror – men det krever litt!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny har en 2008 BMW 320D. Den har et oppgitt gjennomsnittsforbruk på 0,49 liter per mil, men så lagt har jeg aldri klart å komme, heller ikke på langkjøring. Koste meg med artiklene deres på dem som kjørte fra Helsinki til Oslo på under 0,28 liter per mil og det fikk meg til å undres på hva min bil egentlig kan klare og hvordan jeg kommer dit.

Tror du det er mulig å få til det samme med min bil? Hilsen veldig fornøyd BMW-eier.

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei sann! Ingen tvil om at dette var en stor prestasjon, jeg er virkelig imponert over det Henrik og Knut fikk til. De kjørte jo Mondeon langt under det Ford selv har oppgitt som forbruk, det viser at det absolutt er mulig å overgå fabrikktallene, hvis man går metodisk og grundig til verks. I 99 prosent av tilfelle er det jo gjerne motsatt ...

Når det gjelder din bil tror jeg neppe du vil klare å komme så langt ned. Mondeoen som rekorden ble satt med har en 1,6-liters motor på 115 hk. Din bil har hvis jeg ikke husker helt feil 163 hk fra en 2-liter. I praksis er nok det et drawback for deg. Men helt klart: Jeg tror du vil klare å komme deg under 0,49 liter/mil hvis du virkelig går inn for det.

Det du må huske er at rekordforsøket til Henrik og Knut ikke akkurat bare handler om å sette seg inn i bilen og sette av gårde. Tvert imot. Jeg har møtt gutta noen ganger nå og maken til seriøse og målbevisst karer har jeg knapt vært borti. De har lagt både sjel, tid og veldig mye kunnskaper inn i denne hobbyen sin. Derfor er det ekstra gøy – og fullt fortjent – når de lykkes!

De har prøvd og forsket seg fram til hvordan de må kjøre for å virkelig utnytte hver eneste dieseldråpe. Slik sett skal du nok jobbe både langsiktig og grundig med å oppnå tilsvarende resultat.

Bildet viser BMWs Eco Drive Mode Display som finnes ombord i nyere modeller.  (Foto: BMW)
Bildet viser BMWs Eco Drive Mode Display som finnes ombord i nyere modeller. (Foto: BMW)

Men når du første begynner, går det fort sport i dette. Husk bare at bilens kjørecomputer ikke alltid er like nøyaktig. Det beste her er å beregne selv ut fra antall liter diesel og antall mil du har tilbakelagt. Da får du det nøyaktige tallet.

Jeg vet også at "Mondeo-gutta" hele tiden aktivt bruker den delen av kjørecomputeren som viser øyeblikksforbruket. Regner med at du har den funksjonen i din bil også. I så fall bruk den!

Da ser du "svart på hvitt" hvor lite som ofte skal til for at forbruket senkes ganske mye. Bare det å slippe gassen litt før, gire litt tidligere, senke farten bitte litt, se langt framover og planlegge kjøringen – så vil jeg tro du får deg en liten overraskelse. Advarsel: Du kan bli bitt av basillen ...

Skal jeg gjette, vil jeg tro at du kan klare å få BMW-en din til å gå på under 0,4 liter/mil. Og får du til det, er det jo hyggelig om du sender en ny mail og forteller om det.

Jeg vet også at BMW har hatt flere øko-kjøringsturer de siste årene – uten at det har blitt noen verdensrekorder. De et av merkene som virkelig har tatt dette på alvor og er blant de ledene når det gjelder å bygge drivstoffgjerrige motorer.

Ellers så synes jeg det er morsomt at det med økokjøring plutselig er "satt på kartet" igjen! Vi skylder nok de to nevnte herrer en liten takk for nettopp det. Dette var jo deres tredje tur.

Lykke til!

LES OGSÅ: Her endte det utrolige rekordforsøket

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: